Turisté jsou zpět, v Olomouckém kraji bylo za rok 800 tisíc českých i zahraničních návštěvníků

Samé dobré zprávy. Turistický ruch v Olomouckém kraji chytil druhý dech, vrátili se jak tuzemští, tak i zahraniční turisté. Vloni se v kraji ubytovalo téměř 800 tisíc hostů. Je to o pět procent víc než v předcovidovém roce 2019 a zároveň jde o nejvyšší hodnotu od roku 2012, kdy proběhla revize statistik návštěvnosti.

Nejvíc turistů láká město Olomouc | Foto: Rej.cz

„Pro Olomoucký kraj je to určitě skvělá zpráva, protože turistický ruch podstatnou měrou přispívá k rozvoji našeho regionu. Jde o výborný výsledek, za kterým stojí spousta pracovitých lidí. Moc jim za to děkuji, mám radost,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Pro hejtmanství je turistický ruch jednou z priorit. Proto také investuje milióny korun do zlepšení turistické infrastruktury, přispívá na provoz cyklobusů, skibusů, podporuje cykloturistiku včetně budování nabíječek pro elektrokola, dotuje údržbu lyžařských běžeckých tratí a vyvíjí spoustu dalších aktivit.

K nejnavštěvovanějším cílům patří hrad Helfštýn | Foto: Muzeum Přerovska

„Meziroční nárůst návštěvnosti našeho kraje o deset procent je pátý nejvyšší v rámci všech krajů v republice a nejvyšší z moravských regionů. Dobrou zprávou je nejen to, že roste počet tuzemských návštěvníků, ale i těch ze zahraničí,“ dodala Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu a vnějších vztahů.

Počet zahraničních hostů vloni stoupl v Olomouckém kraji zhruba o třicet procent, cizinci u nás  strávili 314 tisíc nocí. Obdobně pozitivní čísla se týkají i přenocování tuzemských hostů, kteří si v kraji ustlali na více než dva milióny nocí. Obě čísla jsou opět rekordní. Uvedená čísla vycházejí z dat, která poskytují hotely, penziony a kempy, naopak v nich nejsou zahrnuta přenocování v soukromí, takže reálně zde přenocovalo ještě více turistů. 

Přesné údaje za jednotlivé památky a turistické atrakce ještě nejsou k dispozici, nicméně v celém kraji je nejnavštěvovanějším cílem město Olomouc a pak Jeseníky jako celek.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty