Na sever rychleji. Stát chystá elektrizaci trati do Hanušovic i Jeseníku

Do konce tohoto desetiletí by cestující drah měli rychleji a pohodlněji dojet do Hanušovic a Jeseníku. Stát totiž připravuje elektrizaci trati z Bludova a Postřelmova na sever Olomouckého kraje přes Ramzovské sedlo. Elektrizace se má týkat přibližně 60 kilometrů kolejí a naváže na již elektrizovanou část do Olomouce.

K elektrizaci trati do Jeseníku má podle záměru Správy železnic dojít do roku 2030. První přípravné práce už začaly. Foto: red

„Pro Hanušovice je to jednoznačně dobrá zpráva, zvlášť v souvislosti s bytovou výstavbou, kterou už brzy spustíme. Elektrizovaná trať totiž výrazně urychlí dopravu z našeho města do dalších částí Olomouckého kraje,“ uvedl Marek Kostka, starosta Hanušovic. 

Z Jeseníku až do Olomouce bez přestupu

Elektrizace umožní nasazení modernějších, rychlejší a tišších vlaků. Bez přestupů by pak lidé mohli elektrifikovanými jednotkami cestovat z Jeseníku až do Olomouce.

„Aktuálně připravujeme vypsání veřejné zakázky na zpracování záměru projektu. Prověříme například potřebné související úpravy trati, zabezpečovacího zařízení, dále místa pro napájení nového trakčního vedení a podobně. A po projednání a schválení záměru budeme znát i finanční a časovou náročnost stavby,“ řekl Reji mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty