Vynikajícího olomouckého biskupa Zdíka představí v novém filmu Jaroslav Plesl

Jindřich Zdík, nejvýraznější postava své doby, olomoucký biskup, diplomat, reformátor i politický hybatel. Za pár dní se odehraje premiéra filmového dokumentu, která tuto velkou osobnost 12. století představí. V titulní roli filmu, natáčeného zejména v románském Zdíkově paláci a areálu Olomouckého hradu, uvidí diváci herce Jaroslava Plesla.

Jaroslav Plesl v dokumentárním filmu o Jindřichu Zdíkovi

Ve filmovém dokumentu Olomoucký biskup uprostřed Evropy režiséra Theodora Mojžíše se herec Jaroslav Plesl společně s diváky vydává po stopách příběhu starého téměř tisíc let, kdy se formovala podoba přemyslovského státu. Pojďte se i vy seznámit s jedním z významných mužů 12. století v českém i evropském kontextu olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem. Premiéra se uskuteční ve středu 28. února 2024 od 19.00 v olomouckém Arcidiecézním muzeu.


Jindřich Zdík byl diplomatem, politikem a mužem, který stál v pozadí pražského přemyslovského trůnu. Patří k prvním historicky doložitelným osobnostem českých dějin, aniž by pocházel z vládnoucího rodu. Kromě vybudování románského paláce v areálu přemyslovského hradu, přenesení sídla  olomouckých biskupů od staršího kostela svatého Petra k nové katedrále svatého Václava či vytvoření důležitých listin včetně Olomouckého horologia a Olomouckého kolektáře, za ním stojí například založení rotundy svatého Jiří na Řípu či premonstrátských klášterů na Strahově a v Sedlci u Kutné hory.

Dokument, který byl inspirován rekonstrukcí Zdíkova románského paláce v Olomouci v letech 2021–2023, přinese kromě řady historicky ověřených a málo známých faktů z jeho života také vhled do jeho doby, kdy se mýty a legendy proměňovaly ve skutečnost.

Premiéra:

  • středa 28. února 2024 od 19.00
  • Arcidiecézní muzeum Olomouc


INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty