Chtějí zachránit historický pohřební kočár. Zájemci mohou pomoct s pátráním po dokumentech

Zachránit jeden slavný pohřební kočár chce Václav Obr a jeho Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem. Kvůli tomuto záměru hledají důkaz, že dotyčný kočár patřil slavné pohřební službě města Olomouc. Důkazem by mohly být hlavně fotografie z pohřbů z konce 19 století a začátku 20 století, po kterých Muzeum kočárů už několik let pátrá.

Foto: Muzeum historických kočárů

Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem představuje veřejnosti ve svých sbírkách jedinečný soubor pohřebních vozů, který dokládá vrchol umu stavitelů kočárů. Záchrana a restaurování těchto dnes vzácných kočárů trvá již 30 let a stále pokračuje. K nim zpracováváme pozoruhodnou historii výrobců pohřebních vozů i jejich provozovatelů. Pro doplnění informací o POHŘEBNÍM ÚSTAVU MORAVIA OLOMOUC žádáme tímto širokou veřejnost o spolupráci a pomoc při hledání fotografií pohřbů z Olomouce a okolí, na kterých je zachycen pohřební vůz tažený koňmi.


Pohřební ústav MORAVIA otevřel 1. května 1906 Alois Werner v části Hodolany a v městě Olomouci, 1. července 1924 si pronajmul Pohřební ústav Alois Matějček, který od roku 1900 provozoval na území města Olomouce rozvoz mléka a potravin. Kancelář si zřídil v ulici Riegrova 31. V roce 1934 Alois Matějček zemřel a pohřební ústav převzala manželka Františka Matějčková a ústav se přejmenoval na Pohřební ústav Moravia, Matějčková a spol., Olomouc. V roce 1949 by ústav znárodněn. Za dobu svého působení vypravil pohřební ústav velké množství pohřbů, mezi ně patřil 14. února 1933 pohřeb Josefa J. Andra zakladatele obchodní společnosti Ander a syn Olomouc, známější pod zkratkou ASO.

Fotografie z pohřbů zasílejte je na adresu:

  • Muzeum historických kočárů náměstí Svobody 377
  • Čechy pod Kosířem 79858
  • Nebo elektronicky na: vaclav.obr@seznam.cz, milan.novak@volny.cz

Zdroj: MUZEUM HISTORICKÝCH KOČÁRŮ 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty