Ocelová lávka je na místě, stavba cyklostezky Černovír - Štěpánov běží naplno

Naplno běží stavební práce na cyklostezce, která propojí olomouckou olomouckou čtvrť Černovír a Štěpánov, místní část Březce. Stavební firma na budoucí téměř čtyřkilometrové trase od včerejška usazuje konstrukci nové lávky pro pěší a cyklisty přes Trusovický potok.

Foto: olomouc.eu

Budoucí cyklostezka vede z Olomouce do Štěpánova souběžně s koridorem železniční trati. Na své trase musí hned na několika místech překonat vodní toky - Trusovický potok, říčku Grygavu a Sitku. A právě u křížení Trusovického potoka s tratí nyní probíhají stavební práce. „Odehrávají se na katastrálním území městské části Černovír a spočívají v instalaci konstrukce lávky pro pěší a cyklisty. V místě podél Trusovického potoka, kde stezka musí překonat zároveň i železniční trať, bude následně zajištěn bezpečný průjezd pro cyklisty a průchod pro pěší,“ objasnil stavební práce městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Stavba páteřní cyklostezky zasahuje do katastru celkem čtyř obcí. Pomůže Olomouci, Štěpánovu a částečně i Chomoutovu. Úsek podél železnice se u Chomoutovského jezera napojí na stávající místní komunikaci. Všechny obce se na stavbě téměř čtyřkilometrové trasy za 88 milionů korun podílejí společně. Investorem je Mikroregion Šternbersko. „Část budované cyklostezky na území města má délku 736 metrů a přijde na 5,6 milionu korun. S náklady na její realizaci nám pomáhají dotace z IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ popsal náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Součástí celé trasy je také větev cyklostezky k Hromovu dubu a k lávce přes Sitku, kterou město dokončilo už v srpnu 2021, a dále až k mostu přes Oskavu. Délka cyklostezky podél železnice je 2,9 kilometru, délka větve k Hromovu dubu a lávce přes Sitku až k mostu přes Oskavu je 800 metrů. Celkově tak cyklostezka dosáhne délky 3,7 kilometru. „Trasa stezky tak ve výsledku umožní nejen bezpečné propojení mezi Černovírem a Štěpánovem včetně napojení Chomoutova, ale také přímé propojení s frekventovanou nadregionální cyklostezkou Hvězdná. A to následným vybudováním podjezdu pro chodce a cyklisty pod železniční tratí,“ zdůrazňuje význam investice v oblasti cyklodopravy náměstek Pejpek. Stavební práce na celé trase mají skončit nejpozději letos v listopadu.

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty