Výlet do historie: Olomouc židovská neboli za nejstarší hebrejskou komunitou na Moravě

V letošním roce uplyne jedno nelichotivé výročí - 570 let od vyhnání Židů z Olomouce, které vyplynulo z dekretu krále Vladislava Jagellonského. Teprve po roce 1848 se Židé mohli v Olomouci opět usazovat. Za krátkou dobu se stali tahouny hospodářského rozvoje, iniciovali velký urbanistický rozvoj města a zůstaly po nich krásné architektonické památky. O tom a mnohém dalším bude hovořit nejlepší průvodce Tomáš Kryl ve zbrusu nové tematické prohlídce po tajemstvích Olomouce.

Tomáš Kryl seznámí účastníky prohlídky s historií nejstarší židovské komunity na Moravě, která je v současnosti třetí největší v České republice. "Nechte se ohromit pompou nejhonosnějších olomouckých vil druhé půle 19. století, odhalte odkaz architektů a stavebníků Jakoba Gartnera a Moritze Fischera, nebo si nechte vyprávět ságu dynastií kapitánů olomouckého průmyslu z rodů Heikornů, Briessů, Zweigů, Hamburgerů a dalších," říká Tomáš Kryl.

Historie židovské komunity (nejen) v Olomouci ale skrývá i veliké množství útisku, bolesti a utrpení. Také tuto stránku dějin prohlídka zahrnuje. Účastníci se vydají po stopách zmizelých sousedů, židovského osídlení, různých lokalit olomoucké synagogy, dozví se o posvátných místech a hřbitovech. Seznámí se také s osudy místního hebrejského obyvatelstva, spojenými s perzekucemi, vyháněním a nakonec s transporty za holocaustu.

Mimo židovských zvyků, tradic a rituálů připomene prohlídka také kulturní a vědecké osobnosti, spojené s Olomoucí. Jedná se o opravdu významná jména jako byl rabín Berthold Oppenheim, hudební skladatelé Leo Fall a Gustav Mahler, lékař Sigmund Freud, spisovatel Karel Poláček, nebo "deníkář" Otta Wolf, který se s rodinou za války ukrýval v lese kousek od Olomouce. 

Nová kapitola z cyklu Příběhy v souvislostech se odehraje poprvé v neděli 17. března 2024 od 13,30, sraz účastní je u Fakultní základní školy v Hálkově ulici 4. Vstupné je 130 korun, pro děti od 6 do 14 let 70 korun. Prohlídka se uskuteční za každého počasí. Pozor – je nutná rezervace na e-mailu tomas.kryl@email.cz.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty