Netopýři v Javoříčských jeskyních opět rekordní, v sobotu 23. března se budou „probouzet“

Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco zajímavého o tajemných netopýrech a vidět je zblízka, je dobré si zapsat do kalendáře sobotu 23. března 2024. V Javoříčských jeskyních, kde žijí tisíce těchto jedinečných tvorů, se v tento den uskuteční dvě tematicky zaměřené prohlídky Probouzení netopýrů – se začátky v 10 a 13 hodin.

Foto: https://javoricske.jeskyne.cz

Při letošním pravidelném zimním sčítání netopýří populace v celém rozsáhlém systému Javoříčských jeskyní celkem 13 sčitatelů zastihlo a zaevidovalo 6637 kusů zimujících letounů sedmi druhů. „Nejpočetnějším byl vrápenec malý s počtem 6433 kusů, dále netopýr brvitý, netopýr velký, netopýr vodní, netopýr Brandtův, netopýr řasnatý a netopýr ušatý. Početnost je srovnatelná s rekordním rokem 2022 a Javoříčské jeskyně se mohou i nadále pyšnit titulem největší známé zimoviště letounů na území České republiky,“ říká vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

Netradiční prohlídky s průvodcem Probouzení netopýrů seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto nočních létajících savců a ukáže, jak vypadá jejich odborný výzkum. Připravuje je Správa jeskyní České republiky ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů (www.ceson.org) a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Každý účastník obdrží v ceně vstupenky malý suvenýr. Akce se uskuteční za každého počasí. Je dobré nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je celoroční konstantní teplota 8 stupňů Celsia a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny. Kapacita jeskyní je omezena, proto je třeba se na prohlídky předem objednat na tel. čísle 730 575 924 nebo e-mailem: javoricko@caves.cz. Vhodné jsou pro dospělé a odrostlejší děti starší šesti let.

Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují již 35 let – od roku 1989. První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. (Další informace: www.casopis.ochranaprirody.cz/vyzkum-a-dokumentace/monitoring-letounu-v-javoricskem-krasu-probiha-souvisle-jiz-30-let)

Loni si téměř šestikilometrové jeskyně s bohatou běloskvoucí výzdobou blízko hradu Bouzova, z nichž 790 metrů je přístupno turistům, prohlédlo 41 385 návštěvníků. Během března průvodci zvou do Javoříčských jeskyní ve všední dny na dvě prohlídky – v 10:00 a v 13:00. Od velikonočního zeleného čtvrtku otevřou denně kromě pondělí od 9:00 do 16:00. Více informací na https://javoricske.caves.cz





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty