Veterina odebrala chovatelce koně ve špatném stavu. Policie teď řeší možné týrání těchto zvířat

Podezření z týrání koní řeší policie v Ludvíkově u Velkých Losin. Na místě se v nevyhovujících podmínkách nacházelo dvacet zvířat. Veterinární správa už rozhodla o jejich odebrání a přemístění do lepších podmínek. Samotná chovatelka koní ale veškerá podezření odmítá.

Koně měli v Ludvíkově přežívat v nevyhovujících podmínkách. Foto: Kristýna Nováková

„Chovatelka je podezřelá, že těmto koním nezajistila řádnou zdravotní péči, odpovídající podmínky ani vhodnou výživu. V důsledku toho mělo u šesti kusů dojít ke zhoršení zdravotního stavu a podvýživě,“ uvedla Miluše Zajícová, mluvčí policie. Jak policejní mluvčí dodala, případ je nyní na počátku prověřování. 

Zvířata mezitím přemístila veterinární správa k dočasnému ustájení k ostatním chovatelům, než se celý případ prošetří.  

„Koně jsou opravdu v hrozném stavu. Nejsou očkováni ani odčervováni, někteří jsou bez průkazu, všichni tam trpí na podlomy a dalšími zdravotními problémy. Nemají tam žádný přístřešek, kde by si odpočinuli nebo se schovali před počasím,“ uvedla Kristýna Nováková, která se na odhalení případu podílela. 

Chovatelka pochybení odmítá  

Redakci Reje se podařilo kontaktovat samotnou majitelku koní. Ta nařčení ze špatné péče o koně odmítá. „Koně měli odpovídající péči. Je potřeba přihlížet k jejich věku a k tomu, že někteří z nich měli svoje specifické zdravotní problémy, které jsem řešila. Část lidí, kteří mě teď napadají, v mém stádu měli koně dva roky a žádné potíže s tím neměli,“ uvedla chovatelka Gabriela Hajtmarová.  

Situace eskalovala minulou neděli, kdy hasiči museli zachraňovat v chovu kobylu, která celá ležela v blátě a nebyla schopná pohybu.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty