Zastupitelé souhlasí, město si půjčí čtyři sta milionů. Koupí za ně budovy Namiro a poštu Ladova

Dvě velké budovy chce koupit olomoucká radnice. Zastupitelé tento záměr schválili a současně odsouhlasili návrh, aby si město vzalo nový úvěr 400 milionů korun.

Foto: Blanka Martinovská

Budova Namiro v Palackého ulici 14 se stane majetkem města. Zastupitelé schválili koupi části budovy, kterou nyní úřad využívá pro kanceláře a přepážková pracoviště několika odborů, včetně dalších nebytových prostor a garážových stání.

Kupní cenu bezmála 400 milionů korun uhradí město částečně z vlastních zdrojů, částečně s pomocí úvěru. Část úvěru zamýšlí použít také na koupi poštovního areálu v Ladově ulici, o který má město zájem. Čerpání úvěru ve výši 400 milionů korun taktéž schválili zastupitelé na včerejším jednání.

Koupi části budovy Namiro odůvodnilo vedení města ekonomickou nevýhodností pokračovat v těchto prostorách v nájmu. Nabízená kupní cena ve výši 398 milionů korun je nižší než cena obvyklá, kterou stanovuje znalecký posudek. „Odhadované nájemné hrazené městem za období od roku 2024 do roku 2033 navýšené o případné inflační koeficienty by činilo minimálně 270 milionů korun. Za deset let bychom tak na nájmu za aktuálně využívané prostory zaplatili stejnou cenu jako kupní, přičemž za cenu 398 milionů získáváme i parkovací místa a další dosud nevyužívané prostory,“ argumentuje ekonomický náměstek primátora města Olomouce Otakar Štěpán Bačák. Magistrátu se nabytím prostor otevře možnost využít je efektivněji pro poskytování služeb Olomoučanům.

Pošta v Ladově ulici | Foto: Google Maps

Lepší dostupnost služeb magistrátu by mělo dle tvrzení radnice znamenat také pořízení budovy a areálu České pošty v Ladově ulici. Ty chce Česká pošta prodat v elektronické aukci, vyvolávací cena za areál o ploše 13 tisíc metrů čtverečních je 119 milionů korun. Část čtyřsetmilionového úvěru by tak město chtělo použít na koupi a rekonstrukci těchto prostor. „O způsobu zapojení do aukce budeme s Českou poštou ještě jednat. Věřím, že se nám areál podaří získat. Svou povahou a umístěním by byl po rekonstrukci velmi vhodnou lokalitou například pro přesunutí agendy řidičů a motorových vozidel z Vejdovského, kde může pracoviště magistrátu setrvat pouze do konce volebního období,“ řekl primátor města Olomouce Mirek Žbánek. Formou nájemní smlouvy s novým majitelem by měla Česká pošta část prostor nadále využívat pro své služby.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty