Třídenní majáles Univerzity Palackého nabídne Báru Polákovou, Pam Rabbit i Michala Horáka

Festivalové jaro ve městě obohatí od 6. do 8. května také tradiční Olomoucký majáles Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Ten nabídne nejen hudební, filmový a divadelní program, ale také největší přehlídku studentských a neziskových organizací, soutěže a workshopy a další doprovodný program pro všechny. To vše s podtitulem Bez hranic při příležitosti dvacátého výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Foto: https://olomouckymajales.cz/

„V pondělí 6. května obsadí majáles prostory Konviktu, kde se mohou návštěvníci těšit na otevřené výtvarné ateliéry a workshopy, výstavu, swingovou tančírnu, slam poetry, divadelní představení, oblíbenou improshow v podání O.LI.V.Y. nebo besedu s písničkářem Michalem Horákem. V legendárním šapitó dojde ale i na vyhlášení výsledků univerzitní literární soutěže a afterparty,“ láká hned na úvod koordinátor akce Ondřej Martínek, vedoucí univerzitního oddělení marketingu. Návštěvníci konviktu nebudou ochuzeni ani o buskery nebo cimbálovku. Fandy cestování jistě potěší i série cestovatelských přednášek v divadelním sále.

Mimo to se v pondělí v Jazz Tibet Clubu odehraje speciální majálesový díl Hospodského kvízu na téma Bez hranic a UPoint – obchod a infocentrum Univerzity Palackého – bude hostit další besedu z cyklu Pointa, tentokrát na téma Evropy a evropských voleb.

O den později se program přesune na nádvoří Zbrojnice, Biskupské náměstí a ve spojení s městem i na náměstí Republiky a do Mariánské ulice, kde si univerzita a město připomenou 20 let od vstupu Česka do Evropské unie. Zatímco náměstí Republiky bude patřit především olomouckým středním školám a prezentacím členských zemí, Biskupské náměstí a Mariánskou ulici zaplní bezmála sedmdesát stánků studentských spolků, neziskových organizací a univerzitních pracovišť, které nabídnou návštěvníkům nejen informace o své činnosti, ale také tematické workshopy a soutěže. „Malí i velcí návštěvníci je budou moci obcházet s majálesovým pasem a po splnění daného úkolu do něj získat razítka a soutěžit tak o hodnotné ceny,“ dodává Martínek. Program v ulicích doplní workshopy pole dance, žonglování, šátkové akrobacie, šermu nebo čajovna pod širým nebem. Na své si přijdou i milovníci pouličního umění, které zabaví více než deset buskerů.

O hlavní hudební program na nádvoří Zbrojnice se postará Barbora Poláková či Pam Rabbit, obě nominované na Anděla v kategorii zpěvačka roku, písničkář Michal Horák či slovenské DJ duo Malalata. „Na pódiu se objeví i univerzitní MedicBand nebo česká kapela Celest & Charles se smrští funky a disca. Připravujeme ale také light nebo akrobatickou show a samozřejmě korunovaci letošního krále či královny majálesu,“ upřesňuje Martínek. Přízemí univerzitní knihovny bude patřit handmade zóně, výstavě či tatérům, chutě zasytí stánky lokálních podniků a o potěchu duše se postará swap knihovna a výstavy.

Třetí den se majáles posune o pár stovek metrů dál do areálu Letního kina Olomouc, kde dojde na menší koncerty místních kapel, workshopy a filmovou projekci. „Letňák patří neodmyslitelně ke studentskému životu, a proto jsme se rozhodli spojit síly s univerzitou pod hlavičkou majálesu a zahájit tak letní sezonu v areálu,“ dodává produkční letního kina Radka Rennerová.

Olomoucký majáles UP je od roku 2009 organizován univerzitou jako jeden z posledních tradičních studentských majálesů. Za jeho organizací stojí oddělení marketingu a dvě desítky studentek a studentů napříč fakultami, pro něž jde o jedinečnou příležitost, jak získat praktické dovednosti z organizace velké kulturní akce. Více na www.olomouckymajales.cz.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty