Že je málo sněhu nevadí. V březnu spadly v Jeseníkách už tři laviny

I když kvůli nedostatku sněhu některá zimní střediska v Jeseníkách končí s provozem, laviny si žijí vlastním životem. Jen v březnu spadly ve Velké kotlině tři. Nebyly ale tak rozsáhlé jako v minulých letech.

Takto vypadá Velká kotlina po pádu laviny. Foto: Petr Šaj

„Pravděpodobně se nejedná o poslední pády lavin ve Velké kotlině. Jednalo se o takzvané základnové laviny, kdy po povrchu sjede celá vrstva sněhu,“ uvedl Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Z pádů lavin mají ochránci přírody radost. Sesuvy totiž při svém pohybu vytvářejí podmínky, které vyhovují mnoha druhům rostlin a živočichů.

„Laviny s sebou strhávají velké množství hlíny a humusu. Na lavinových drahách tak vznikají narušená místa, která jsou důležitá pro růst mnoha konkurenčně slabších druhů rostlin. Humus se pak ukládá na dně Velké kotliny a hnojí tak na živiny náročné vysokobylinné a kapradinové nivy,“ vysvětlil Štencl.

Kromě lavina padaly i pokuty

Ukáznění turisté nemusí mít z pádů lavin ve Velké kotlině obavy – místo totiž leží mimo značené trasy a návštěvníci hor tam nemají co dělat. Potíž je s těmi, kteří návštěvní řád chráněné krajinné oblasti nerespektují.

„Naši strážci přírody návštěvníky rezervace stále upozorňují na nebezpečí, která jim při pohybu v lavinovém území hrozí. Do těchto míst národní přírodní rezervace je mimo vyznačené turistické trasy vstup zakázán a pokuty za porušení jsou vysoké. I letos v březnu jsme už jednu udělili,“ doplnil Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty