Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou část těchto označení má ZD Senice na Hané za výrobky z minimlékárny, kterou založili v roce 2012 v Náměšti na Hané.

Minimlékárna v Náměšti na Hané zpracovává čerstvě nadojené kravské mléko z velkokapacitního kravína v Loučanech. „Chováme 500 dojných krav – Holštýnského černostrakatého plemene, které je nejprošlechtěnějším plemenem, co se týká mléčné užitkovosti,“ uvádí ZD Senice na Hané. Zvířata jsou krmena vyváženými směsnými krmnými dávkami, zajišťujícími co největší využití jejich genetického potenciálu, co se týče produkce mléka. Mléko je ošetřeno metodou šetrné pasterace 75 °C po dobu 30-ti vteřin.

„Mléko prodáváme buď jako surovinu, nebo z něj vyrábíme řadu kysaných či jinak zpracovaných výrobků. V naší výrobě není použito žádných konzervantů, stabilizátorů ani jiných aditiv,“ uvedlo družstvo s tím, že drtivá většina výroby probíhá ručně. Mlékárna vyrábí pouze na objednávku, díky tomu dokáže družstvo zaručit čerstvost mléčných produktů a zbytečně neplýtvá zdroji a energiemi.

„Zboží jsme schopni zavážet prakticky každý všední den vždy z dodávky čerstvého mléka. Výroba je pod stálým hygienickým a veterinárním dozorem, dodržujeme oficiálně schválený oficiálně schválený HACCP provozovny.

Mléčné výrobky ze Zemědělského družstva v Senici pravidelně ochutnávají také žáci základních i středních škol na Olomoucku, i po celé střední Moravě. ZD Senice na Hané plní ledničky restaurací, jídelen, cukráren a kaváren. Pokud přemýšlíte nad podporou regionálních produktů, ty ze Senice najdete na pultech obchodů SENIMO, Globus a Terno Olomouc.

A jaké výrobky regionální firma nabízí? Mezi stálice sortimentu patří jogurt Hanáček s příchutí několika druhů ovoce, sýr balkánského typu Seničan, který na rozdíl od jiných podobných sýrů není přesolený, nebo tvaroh tučný Drásal. Mezi novinkami je naopak plnotučný sýr ZLATÝ SENIČAN eidamského typu, sýrové kousky kořeněné Čtyři pepře, či sýrové kousky Tzatziky.

Regionální potravina Olomouckého kraje  

– Zakysaná SMETANA 33%

Výrobek Olomouckého kraje 

– Mléko selské plnotučné

– Tvaroh tučný DRÁSAL

– Farmářská smetana ke šlehání 33%

– Kefírové mléko přírodní

– Sýrové kousky kořeněné s příchutí francouzských bylinek

– Sýrové kousky TRIO kombinace příchutí francouzské bylinky, pikant a přírodní



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty