Nadějná dívčí kapela ze Štědrákovy Lhoty pokřtí první album

ROZHOVOR - Josie, Laura, Viky a Verča. Tak se jmenují čtyři talentované holky ze Štědrákovy Lhoty, které před pěti lety založily kapelu VoHuBa. Na sobotu 20. dubna chystají koncert ve Velkých Losinách v pralinkárně, kde zároveň pokřtí své první album Čtyři páry rukou. U kterých muzikantů hledají dívky inspiraci a jak vznikl netradiční název kapely? I to prozradily v rozhovoru pro REJ.cz.

Dívčí hudební skupina VoHuBa brzy pokřtí debutové album. Foto: VoHuBa

Jak vznikl netradiční název vaší kapely?  

VoHuBa je zkratka vytvořená ze sousloví Vokálně hudební banda. Vybraly jsme tento název, jelikož se s holkama věnujeme vokálům, které máme zakomponované snad v každé písni, kterou zpíváme. 

Kde, kdy a jak jste se daly dohromady? 

Kapelu jsme založily před pěti lety v září 2018. S holkama se známe už ze školního sboru, který nesl název Rudské kočky, a jednoho dne si Josie se dvěma bývalýma členkama řekla, že už je sbor nenaplňuje a že by chtěly zkusit založit kapelu. Nechtěly ale být jen ve třech, a tak si k sobě vzaly další holky, a tak to všechno vzniklo.

Představte se a prozraďte, na jaký nástroj umíte zahrát? 

Od nejstarší po nejmladší to je Josie, Laura, Viky a Verča. Josie v kapele hraje na klavír, ale dokáže zahrát i na ukulele a v dětství se věnovala hře na keyboard a sama se naučila na flétnu, jelikož všechny její kamarádky to uměly a ona chtěla taky. Laura v kapele hraje na cajon a před pár měsíci se začala věnovat hře na bicí. Viky v kapele hraje na baskytaru, ke které se dostala přes basové ukulele, na které hrála v kapele dříve. Mimo kapelu hraje na klavír a před pár měsíci začala zkoušet hru na elektrickou kytaru, na flétnu vám také zahraje. A Verča, která v kapele střídá hru na akustickou a elektrickou kytaru, vám dokáže zahrát i na klavír a ukulele. No a všechny se samozřejmě věnujeme zpěvu.

Měly jste už možnost získat zkušenost na koncertech po boku známějších kapel? 

Ano, měly jsme tu možnost hostovat na koncertech kapel Hradišťan, Argema a O5 a Radeček.

K jakému muzikantovi vzhlížíte nebo je vaší inspirací?

Řekly bychom, že nemáme přímo jednoho konkrétního muzikanta nebo kapelu. Snažíme se inspirovat od všech, kteří nás něčím zaujmout nebo už něčeho dosáhli.

Jaký hudební žánr ve vaší tvorbě převládá? 

Pořád se tak nějak hledáme, ale dá se říct, že nejvíce se věnujeme popu.

Máte za sebou už nějaké úspěchy, kterými se můžete čtenářům pochlubit? 

Máme jich více, ale kdybychom měly vybrat ty nejzajímavější, tak je to 3. místo v soutěži Inter Porta, což je mezinárodní talentová soutěž. Dále umístění na prvních třech místech na soutěžích jako je Brána, Porta a Olešnický Kvítek. Mimo soutěže bychom mohly jako úspěch nazvat i pozvání a následný koncert v Kongresovém sále v Praze na akci Děti dětem, na což velmi rády vzpomínáme. Celkově bereme úspěch už jen to, že máme tu možnost koncertovat různě po republice. 

Hrajete od začátku ve stejné sestavě nebo se během let nějak měnila? 

Úplně na začátku nás bylo šest, kdy jsme byly tři starší holky a tři mladší. Necelé dva roky nás na podiu doprovázel náš vedoucí Standa Vlk. Když jsme však na naší první soutěži Brána postoupily až do finále, které se konalo v Praze, tak jsme si řekly, že by stálo za to se pokusit se hrát bez dospěláckého doprovodu. A začaly jsme vystupovat samy, s tím že nám Standa dál až do teď pomáhá. Ze základní sestavy nás jako první opustila naše ukulelistka, která odešla studovat do Prahy. Naštěstí jsme v té době měly v kapele ještě jedno ukulele, takže moc velká změna nenastala. Jako druhá odešla naše klavíristka, která se rozhodla jít jinou cestou. To nás moc mrzelo, musely jsme hodně předělávat koncertní program. Přesto jsme zůstaly v kontaktu a teď nám občas složí nějakou píseň a pomáhá i s pár jinýma věcmi. Josie se vzdala ukulele a začala v kapele hrát na klavír. To se stalo v létě 2022. V průběhu jsme zkoušely přizvat nějaké kamarádky, ale vždy se nakonec ukázalo, že současná čtyřčlenná sestava nám vyhovuje nejvíc.

Jaké jste si odnesly zkušenosti ze studiového nahrávání prvního alba? 

Bylo to skvělé. Začaly jsme první nahrávat v takovém našem provizorním studiu z dek samy za pomocí našich známých a pak jsme dostaly nabídku naše album nahrát v nedalekém nahrávacím studiu Abbadon Music ve Velkém Týnci. Měly jsme z té nabídky velkou radost. V Týnci se to teprve pořádně rozjelo a začaly náročné dva měsíce nahrávání. Bylo to vyčerpávající, jelikož jsme tam trávily téměř veškerý náš volný čas. Dokonce jsme tam i párkrát musely přespat. Ale zvládly jsme to a s výsledkem jsme spokojené, což můžete posoudit sami poslechem našeho alba. Samozřejmě tato zkušenost by nebyla tak skvělá, kdybychom neměly kolem sebe spoustu lidiček, kteří nám byli ochotni pomoci.

Kdy a kde se bude konat křest vašeho alba?

Koncertní křest našeho alba se bude konat v sobotu 20. dubna ve Velkolosinské pralinkárně. Tak si to nezapomeňte zapsat do svých diářů a přijďte se podívat. Všechny vás srdečně zveme!





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty