Starají se o odpad už třicet let. KIWEK METAL se postupně rozrůstá

Jen málo vrakovišť a sběrných dvorů má v Olomouckém kraji tak širokou síť poboček a zároveň letité zkušenosti se zpracováním odpadů nebo ekologickou likvidací vozidel. V KIWEK METAL se tomuto oboru věnují od 90. let. „Začínali jsme hned po revoluci v Komárově, pak jsme postavili areál v Mladějovicích,” vzpomíná na začátky jednatel firmy Martin Kindl. Dnes už mohou lidé navštívit hned čtyři pobočky jeho firmy.

V dalších letech se firma rozrostla i do Šternberka a Uničova, kde má KIWEK jak sběrný dvůr, tak sběrné místo autovraků. „Samozřejmě na všech pobočkách vykupujeme hlavně železo a kovy od drobných živnostníků, občanů i velkých firem. Provádíme výkup železa, neželezných kovů, mědi, mosazi, bronzu, hliníku, olova, zinku, cínu a dalších,“ vypočítává dál Kindl.  

Odpad ovšem mohou zlikvidovat i na místě. Funguje to tak, že větší podniky poptávají a oslovují, co potřebují zlikvidovat. „Domluví se cena a likviduje se to na místě, rozpálíme třeba velké stroje na menší kusy a na našich pobočkách to pak dále zpracováváme,” popisuje postup jednatel.  

Na všech pobočkách se zaměřují na maximální spokojenost zákazníků. „Vážíme na digitálních váhách s kontrolním displejem. Pokud někdo přiveze kov, který nelze jednoznačně určit, my jej přesně určíme. Používáme k tomu ruční rentgenový spektrometr, díky tomu jsme schopni zjistit, o jaký materiál se jedná a nastavit odpovídající cenu. Většinou určujeme nemagnetickou nerez, bronz, mosaz apod.“ zdůrazňuje jednatel společnosti.  

U výkupu kovů již několik let platí zákonná povinnost platit za kovy pouze bezhotovostně a předkládat doklad totožnosti. „Občané si již na tuto povinnost zvykli. Naše společnost nabízí zdarma platbu na bankovní účet zákazníka a pro ty zákazníky, kteří nemají účet v bance, nabízíme platbu na složenku prostřednictvím České pošty. Při platbě složenkou se automaticky odečte poplatek za platbu složenky z výkupky a zákazník tak rovnou přesně ví, na kolik peněz mu přijde složenka. Tu si následně vybere na poště,“ vysvětluje Kindl a dodává: „Nezapomeňte si proto vzít s sebou občanský průkaz a platné číslo účtu!“

Nejnovější pobočku má KIWEK v Litovli, převzal ji v roce 2016. „V Litovli nemáme sběrné místo autovraků, protože je v CHKO, ale pro občany Litovle a okolí nabízíme variantu odtahu autovraku anebo recyklační příspěvek na dopravu do naší centrály v Mladějovicích ve výši 3 500 korun. Na každé provozovně máme sběrné místo autobaterií a olovněných akumulátorů,” vysvětluje Martin Kindl. Na každé provozovně je možné zároveň zdarma odevzdat staré pneumatiky nebo elektrospotřebiče. „Vlastně všechno, co jde strčit do zásuvky,” směje se Kindl. 

V KIWEK METAL se věnují i ekologické likvidaci vozidel 

V největší pobočce firmy v Mladějovicích se věnují i ekologické likvidaci vozidel, jsou jedním z klíčových hráčů v tomto odvětví v Olomouckém kraji. „K tomu, abychom mohli auto vrakovat, potřebujeme technický průkaz a majitele s občankou. Pokud je u vozidla SPZ, zkontrolujeme, zda souhlasí. Ověříme identifikační číslo vozidla, a pak vystavíme protokol o ekologické likvidaci,” popisuje proceduru Martin Kindl.

Za rok zde vrakují přibližně 500 aut. „Nabízíme také finanční podporu ve formě recyklačního příspěvku ve výši 3 500 korun, ten pokrývá náklady na dopravu vozidla do provozovny v Mladějovicích, ale zároveň odměňuje majitele za jejich rozhodnutí vrakovat ekologicky,” dodal ještě jednatel KIWEKu.  

O ekologické likvidaci aut v Mladějovicích se víc dočtete ZDE.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty