Florista Jan Milt: Návštěvníky hlavní expozice Flory Olomouc ohromíme hned při vstupu

Květiny a vesmír. Dva zdánlivě neslučitelné světy spojí v hlavní expozici jarní výstavy Flora Olomouc 2024 její autor Jan Milt. Šestatřicetiletý florista se zkušenostmi ze Švýcarska a Rakouska zde pracuje i se zlatým řezem, klíčovými prvky hlavní expozice jsou elipsy, světlo a tma a také kontrast techniky a floristiky. „Část expozice bude postavená tak, že ji návštěvník může postupně objevovat, pozorovat, procházet se jí, bavit se,“ popisuje Milt, v jehož rodině se floristické řemeslo předává již po několik generací.

Florista Jan Milt

Hlavní expozice na výstavě Flora Olomouc 2024 se jmenuje Galaxie květin. Proč jste propojil floristiku a vesmír?

Květiny mě provázejí celý život, floristika je svět, do kterého jsem se narodil. Kromě toho mě od dětství zajímá i vesmír. Zatím se mi ale tyto dvě věci nepoštěstilo spojit. Upřímně, na první pohled nejsou úplně kompatibilní. O to zajímavější však jejich spojení nakonec bude.

Na Výstavišti Flora Olomouc se toto spojení podařilo. Díky čemu?

Pavilon A poskytuje dostatečně velký a v tuzemsku ojedinělý prostor. Koncept hlavní expozice na výstavách Flora Olomouc je v Česku unikátní. A to mě baví.

Co je základním prvkem Galaxie květin?

Elipsa. Tak jako ve vesmíru. V pavilonu jich bude hned několik. Ty základní budou tři, každá s vlastní barevností. Základní barevnost celé hlavní expozice je pak černá. Poslouží jako vysoce účinný kontrastní podklad pro květiny a světla.

Čím jste se u zmíněné trojice elips inspiroval?

Jedinečnými snímky z nedávno vypuštěného Teleskopu Jamesa Webba. Na oběžné dráze Země je od roku 2021, posílá nám úžasné fotografie různých částí vesmíru. Při tvorbě plánů hlavní expozice jsem vybral tři: Krabí mlhovinu, Seyfert galaxy a souhvězdí Kassiopea. Samotné elipsy mají průměru od šesti do šestnácti metrů. Kromě těchto tří elips budou v pavilonu další menší elipsy. Dohromady jich budou zhruba dvě desítky. Současně pracujeme i s principem zlatého řezu.

Jak konkrétně?

Všiml jsem si, že hlavní expozice na jarních výstavách bývaly v minulých letech velice souměrné – s jasně viditelnou hlavní osou. Od toho se chci odklonit, a udělat tak asymetrickou expozici. Je proto založena na principu zlatého řezu. Vychází z něj i jednotlivé prvky expozice. Princip zlatého řezu se opakuje jak v přírodě na Zemi, tak ve vesmíru.

Na co všechno se návštěvník může v letošní hlavní expozici těšit?

Například na hry se zrcadly, světlem a jeho odrazy, na velkou fotostěnu, šestimetrovou elipsu plnou vody, na floristická aranžmá a na řádově tisíce květin... Je toho spousta. Velice působivý bude také kontrast mezi technickými prvky a světem přírody.

Která část expozice podle Vás návštěvníky nejvíc ohromí?

Věřím, že si každý najde to své. Lidé jsou důležitou součástí expozice. Ohromíme je hned při vstupu do expozice z foyer pavilonu A. Návštěvník totiž nejprve narazí na poměrně tmavou část s prvními květinami. Funguje to jako vstup do kostela...

Jak přesně?

Představte si zádveří většiny kostelů. Je to poměrně malý až stísněný prostor. Ale pak! Jdete dál a přijde ten úžasný moment, kdy člověk vstoupí do samotného chrámu. Otevře se před ním úchvatný vysoký prostor plný světla. A já pevně věřím, že to samé zažijí i návštěvníci letošní jarní výstavy. Vstup do ohromujícího světa vesmíru a květin, který bude existovat pouhé čtyři dny.

Zmínil jste, že lidé jsou důležitou součástí expozice. Co přesně to znamená?

Návštěvníky chceme do expozice zatáhnout. Doslova. Oni ji oživí. Chci, aby si čas strávený v Galaxii květin užili a aby tam zůstali co nejdéle.

Jak toho dosáhnete?

Něco je v hlavní expozici zřejmé a viditelné na první pohled. Další část bude postavená tak, že ji návštěvník může postupně objevovat, pozorovat, procházet se jí, bavit se. Připravená budou speciální houpací křesílka v designu expozice a řada dalších míst k posezení – mimo jiné i na pódiu. Pokud zde zrovna nebude program, jsou tam stupně na sezení. Navíc je součástí expozice kavárna, kde vám vedle běžné nabídky připraví i speciální tematické drinky.

Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc / Michal Poláček




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty