Pozor! Vlčí smečka na Svatém Kopečku se rozrostla o tři nová vlčata!

Pondělí, 8.7.2019

Ve smečce sněhobílých vlků Hudsonových skotačí tři popelavě zbarvená mláďata. A nejedná se o žádné cizince. To jen noru opustily poslední přírůstky těchto nebývale vytrvalých šelem a ukázaly se tak i návštěvníkům.

„Přibližně 6. května 2019 se narodila mláďata, která zpočátku matka pečlivě ukrývala v noře, ale dnes se už vypravila i na komentované krmení s ostatními vlky,“ nastiňuje zooložka Jitka Vokurková. Přesně datum narození vlčat stanovit podle chovatelů nelze. Nyní se už na ně ale každopádně mohou podívat i návštěvníci. Mohou si tak všimnout třeba toho, že srst vlčat má jinou barvu než kožich dospělých vlků. Nebo mohou posoudit, jak roztomilí malí vlčci jsou…

Velcí medvědi před vlky couvali

Olomoucká zahrada chová vlky Hudsonovy od roku 2007. Za celou dobu existence chovu se zde úspěšně odchovalo celkem 48 mláďat. V roce 2010 pro ně vznikl zcela nový velký výběh. Původním záměrem v něm bylo chovat tato zvířata společně s medvědy baribaly. S ohledem na obavy, že se medvědi k vlkům mohou chovat agresivně, byl vybudován tak, aby ze společného výběhu vlci měli možnost několika průlezy utéci do svého vlastního prostoru. Situace se ale v praxi jevila úplně jinak. Ti, kdo couvali a cítili se nekomfortně, byli medvědi! Proto byl počet vlků v tomto společném výběhu snížen a Zoo Olomouc od myšlenky jejich poklidné společné domácnosti v plném počtu upustila.

Domovem vlka Hudsonova je okolí Hudsonova zálivu. Na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem. V zimních měsících teploty spadají až k - 40 °C. V takto nehostinném prostředí není pro vlka nikterak snadné ulovit cokoliv. Do vínku mu nebyla dána rychlost, ale vytrvalostí oplývá nebývalou. Lov pro něj představuje strastiplné cesty za potravou, kořist mnohdy pronásleduje i několik dní pospolu s dalšími členy smečky.

Jejich potravou se stávají polární zajíci, sobi, losi a tuleni. Vlci žijí v přísně organizovaných společenských skupinách, v nichž nejen loví, ale i brání území náležící smečce a současně dodržují pravidla, mladí se podřizují starším. Celé skupině vévodí alfa pár, dominantní samice je současně jediná, která má výsadní právo se rozmnožovat. Kdyby tohoto interního nařízení jiná ze samic neuposlechla, osud jejích mláďat by mohl být zpečetěn. V případě, že se vyskytne v jejich teritoriu vlk cizí, jsou nekompromisní. V lepším případě ho vyženou, v horším usmrtí. Nejinak si počínají s norami, v nichž při svých poutích za potravou naleznou nedostatečně chráněná vlčata, která pro ně představují potravní konkurenci.

Foto: Zoo Olomouc/ Milan Kořínek

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)