Nikdo o ně nestál, teď stará asfaltová hřiště ožívají díky novým barevným hrám

Poprvé se v Olomouci objevilo něco takového loni v létě. V ulici Na Vozovce se staré a takřka nevyužívané asfaltové hřiště rozzářilo barvami a nabídlo dětem spoustu nových, tzv. chodníkových her. Nyní se k němu přidávají další dvě stará hřiště. Do finále se dostala úprava asfaltových plácků v Růžové ulici a na Varšavském náměstí.

Foto: olomouc.eu

Princip proměny hřišť je jednoduchý. Díky namalovaným barevným vzorům a schématům na povrchu hřiště mohou děti různých věkových kategorií hrát zajímavé hry a současně i rozvíjet svou fantazii. „Vloni jsme takto změnili staré hřiště Na Vozovce, kde kvůli blízkosti železniční trati nebylo možné hrát míčové hry. Reakce veřejnosti byly pozitivní a na hřišti si teď zase hrají děti,“ vysvětluje impuls k dalším proměnám asfaltových ploch náměstek primátora Matouš Pelikán. „Hry na chodnících k dětskému světu patří, takže tento projekt vlastně jen navazuje a podporuje tradiční dětské aktivity.“



Na hřištích jsou podobné podklady jako například na deskových hrách. Najdeme zde analogii ke hře Člověče nezlob se, opičí dráhu a podobné aktivity. „Dobré je, že se ty hry dají i všelijak modifikovat a tak děti do hry zapojují jak tělesnou aktivitu, tak i fantazii,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská. U hřišť budou ještě tabule s pravidly základních her, děti si ale mohou klidně vymyslet nové vlastní varianty.

Náklady na úpravu jednoho hřiště jsou 50 tisíc korun a jsou hrazeny z rozpočtu města, z kapitoly sport.

Náměstek primátora Matouš Pelikán (vlevo) a náměstkyně Markéta Záleská. / Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty