Po dvou letech se do Olomouce vrací vojenské hudby! Přidá se i Dasha a Ondřej Ruml

Po pauze, způsobené pandemií koronaviru, rozezní v pátek a sobotu město opět hudba vojenských kapel a souborů. Olomouc znovu hostí oblíbený a tradiční Festival vojenských hudeb. Odehraje se jako obvykle v centru města na Horním náměstí. na programu dvoudenního festivalu jsou vystoupení tuzemských vojenských souborů a tří hvězd popového, respektive operního zpěvu. Vstup je jako vždy zdarma.

Festival vojenských dechových hudeb Olomouc

„Olomouc jako pevnostní město pojí s armádou bohatá historie, proto je festival zavedenou kulturní akcí, která vojenskou tradici připomíná a navazuje na ni,“ oceňuje náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch Markéta Záleská. „Kromě toho, že dokáže nalákat do centra města zase jinou skupinu návštěvníků, příjemně zapadá i do našeho konceptu multižánrového festivalu s názvem Pohoda u Trojice, na který Olomoučany i turisty lákáme po celé léto pravidelně v pátky a soboty,“ doplňuje náměstkyně. Festival vojenských kapel slibuje návštěvníkům opět zajímavý program, a to i přesto, že letos nemá v názvu slovo ‚mezinárodní‘. Kvůli vývoji pandemie a aktuálně se měnícím opatřením v jednotlivých zemích Evropy, se letos totiž tentokrát v Olomouci neobjeví žádné armádní hudební uskupení ze zahraničí.

Dvoudenní program na 27. a 28. srpen, který připravilo Posádkové velitelství Praha a posádka Olomouc, láká návštěvníky nejen na muzikantské umění, ale i na řadu atraktivních armádních prezentací. „V rámci doprovodného programu je mohou návštěvníci zhlédnout na Horním náměstí v pátek od 15 hodin. Chybět nebude představení techniky Pozemních sil AČR a Vojenské policie nebo ukázky vojenských kynologů,“ uvádí za organizátory velitel Posádkového velitelství Praha plukovník Radek Šíba.

Psovodi vojenské policie / Foto: www.vp.army.cz

Slavnostní zahájení je v pátek 27. srpna připraveno na 17:30 za účasti prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jaromíra Zůny, kdy se rozezní korunovační fanfára. V rámci podvečerního programu bude následovat vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Dobrým zvykem, o který ani tentokrát organizátoři diváky nepřipraví, je nově nastudovaná exhibice Čestné stráže AČR. Po ní bude připraveno vystoupení žesťového kvintetu Ústřední hudby AČR. Vrcholem pátečního dne bude v 19:30 koncert Vojenské hudby Olomouc se zpěvákem Ondřejem Rumlem. „Program letošního ročníku festivalu je vskutku pestrý. Budete se moci zaposlouchat do tónů lidových písní, popových, muzikálových či jazzových melodií. Můžete se rovněž těšit na vystoupení výjimečných pěveckých sólistů, také instrumentálních sólistů vojenských orchestrů, kteří hrají na tradiční i méně známé hudební nástroje. Doprovodný program představí především zajímavou vojenskou techniku, ale svou pestrostí jistě osloví všechny věkové kategorie příznivců této akce,“ doplňuje velitel Posádkového velitelství Praha plukovník Radek Šíba.

I v sobotu se mohou návštěvníci zaposlouchat do hudebních melodií. V rámci závěrečného koncertu festivalu v 19:30 vystoupí Ústřední hudba AČR se sólistkou Dashou a operní pěvkyní Lucií Silkenovou.

Festivaly vojenských hudeb mají v nejen v Olomouci, ale i v Kroměříži dlouholetou tradici. Konají se nepřetržitě od roku 1992, jen s výjimkou let, kdy organizaci festivalu znemožnily povodně nebo nedávná covidová pandemie. 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty