Stovka hostů z pěti zemí. Olomouc pořádá velkou mezinárodní konferenci

Fanfárou z radniční věže začalo setkání na radnici, hymnami čtyř států pak konference v sále auditorium maximum v konviktu. Více než sto hostů z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky plus speciální host z Finska dnes v Olomouci jednají o spolupráci konkrétních měst a obcí v rámci V4, o modernizaci měst a o dobrých nápadech pro pohodlnější život jejich obyvatel.

Foto: olomouc.eu

Na radnici přivítal ráno hlavní hosty, velvyslance a starosty či jiné zástupce partnerských měst, primátor Mirek Žbánek. Zdůraznil, že fanfára z věže radnice zní poprvé po více než sto letech. (My dodáváme, že by radniční věži trubač slušel mnohem častěji...) Následně se hosté podepsali v obřadní síni do připravené pamětní knihy. Většina programu dnešní části velké středoevropské konference se ale neodehrává na radnici, nýbrž v původním sídle historické olomoucké univerzity, v barokním objektu konviktu. 

Podstatné, co se zatím v konviktu odehrávalo, jsou prezentace konkrétních změn a užitečných novinek v některých městech. Velký zájem vyvolala přednáška Timo Valihärju (na snímku vlevo), zástupce finského města Tampere, které je v Evropě na špici v modernizaci města a uplatňování Smart City. Popisoval třeba vybudování supermoderní multifunkční haly nad vlakovým nádražím nebo stavbu patnáctikilometrové tramvajové trati s dokonalými doplňkovými elektronickými funkcemi. Vysvětlil, jak ve Finsku na každém významném strategickém cíli spolupracuje město, podnikatelé, stát i místní lidé. "Musíme najít vždy nějaké společně výhodné řešení, pak je zájem na dosažení cíle také společný," uvedl Valihärju. Kromě měst se prezentovaly i firmy, které vyvíjejí zajímavé moderní multifunkční prvky do veřejného prostoru, ať už jde o přístřešky nabíjecí stanice, zastávky, lavičky a další součásti ulic, náměstí či třeba přestupních terminálů hromadné dopravy. O výstupech z dnešního jednání budeme ještě informovat. 

V průběhu konference se hostům představují i místní instituce, například Zoo Olomouc, Moravská filharmonie, Telegraph, Muzeum umění, Výstaviště Flora a další. Vzniká také základ pro budoucí online katalog praktických kontaktů pro startosty a úředníky měst a obcí ze všech čtyř zemí Visegrádské čtyřky.

Olomouc se nynějším jednáním chce prezentovat jako město, které dokáže uspořádat velkou mezinárodní konferenci. Z konference by se měla stát tradiční pravidelná akce. Dosavadní průběh naznačuje, že by tento záměr mohl vyjít. 

Foto: olomouc.eu a Olomoucký Rej




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty