Nové tramvaje dostanou novou halu. Ochrání je před vandaly i před počasím

Olomoucká tramvajová doprava získává letos a příští rok takové množství novinek, jaké by jinak vystačilo na spoustu let. letos byla zahájena stavba tramvajové trati na Nové Sady (dokončena bude na podzim 2022), od jara se staví se nová měnírna Fibichova, brzy začne zásadní rekonstrukce měnírny Západ, a právě teď začíná výstavba odstavů tramvají Jeremenkova. Ta potrvá rok a půl.

Na tomto místě bude stát stometrová hala, která pomůže tramvajím i jejich řidičům

„Tato stavba by měla významně ulehčit přetížené vozovně v Koželužské ulici a také lépe ochránit naše vozidla před poškozením vandaly,“ uvedl předseda představenstva Jaromír Michalík. Vandalové si totiž pro svou činnost často vybírají tramvaje, které jsou odstaveny v nočních hodinách mimo areál vozovny. Tyto vozy, především ze smyčky na Nové Ulici, budou nově odstavovány právě  v nové hale u nádraží.

Současně je realizace odstavů tramvají nutná v souvislosti s prodloužením tramvajové trati na Nové Sady při zachování stávajících intervalů tramvajových linek. Prodloužení trati na Nové Sady si vyžádalo také nákup nových vozidel, které budou v této hale odstavovány. "Z nově vzniklých odstavů budou vozy vyjíždět při ranní výpravě přímo k hlavnímu nádraží, s efektivním zapojením do celé tramvajové sítě," uvedla Martina krčová, mluvčí DPMO.

Hlavní dominantou budovaného areálu je pozemní objekt haly se zázemím pro obslužný personál údržby. V hale o celkové délce 105 metrů budou umístěny tři koleje, na kterých bude možno odstavit až 9 dvouvozových tramvajových souprav, tedy osmnáct vozů. V hale bude probíhat denní úklid vozů a také kontrolní a základní servisní činnost. Kvůli provádění údržby bude každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím dle potřeb údržby a dále budou u každé koleje umístěny lávky umožňující přístup k technologii na střeše vozů.

V areálu odstavů bude dále vybudován objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče tramvají, technologická místnost se zabezpečovacím zařízením.

Stavba by měla být dokončena v březnu 2023. Celková cena zakázky je 279 milionů korun bez daně. Dopravní podnik na stavbu získá dotaci z fondů EU a to konkrétně z Operačního fondu Doprava ve výši 85 %.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty