Nová verze „Jednoty“: mnohem zelenější a hezčí. Navíc s japonskou restaurací

Jednota na třídě Svobody. Dům ve stylu moderny přelomu 60. a 70. let minulého století stojí od roku 1974 mezi objekty Moravského divadla a velkého secesního činžovního domu. Nehodí se sem stylem a částečně ani objemem, byť sama o sobě tato stavba v době vzniku nrbyla špatná a na soudobou tuzemskou úroveň dost kvalitní. Už velmi brzy se změní. Doslova zezelená a místo kanceláří bude nabízet bydlení.

Nová "Jednota" bude zelenější než kterýkoliv jiný dům v Olomouci / Vizualiace: atelier-r

Někdejší sídlo družstevního podniku Jednota, kde bývala firemní prodejna, vyhlášená restaurace s terasou a kanceláře ředitelství Jednoty, je už desítky let spíše bolavým místem centra města. Nejen ona samotná, ale i její okolí. I to se má změnit.

O prvním návrhu na proměnu Jednoty jsme už psali zde. Teď byl představen nový návrh, který má velkou šanci být realizován. Představil ho opět olomoucký Ateliér-r v čele s renomovaným architektem Miroslavem Pospíšilem. Nový návrh je podle všeho už definitivním směrem, kudy se majitel domu na lukrativní adrese při rekonstrukci vydá. Zůstává základní idea rekonstrukce: nezmění se objem stavby, změní se jeho vnější podoba a využití. Místo kanceláří bude uvnitř bydlení, a to luxusní velké byty v horních patrech a malé studentské byty v dolním patře, kde bude i studovna, prádelna a kuchyňky. To bylo obsaženo už v původně představeném návrhu. V domě tak bude nově bydlet až 180 lidí, což má dobrý vliv i na oživování centra Olomouce. 

Velikou proměnou prošel návrh v oblasti pláště budovy. Ta bude doslova obrostlá asi padesáti stromky a další zelení. Tento prvek je jak vizuálně efektní, tak i přínosný pro centrum města, které uvítá každou novou zeleň. Ve výsledku také sníží provozní náklady budovy, protože samy stromy, jakmile trochu povyrostou, mají působit i jako přirozená klimatizace.

Zcela nahoře bude japonská restaurace s terasou, která bude svým způsobem „pobočkou“ slavné hodolanské restaurace Entrée Přemka Forejta. V přízemí bude ještě japonské „take away“ občerstvení. Na domě bude i velký nápis Entree Japanese Restaurant, který bude restauraci zaměřenou na dálnou japonskou kuchyni propagovat. V suterénu zůstane i nadále prodejna potravin Albert. 

Pozitivním faktem je, že úprava se nemá týkat jen samotného objektu, ale i jeho okolí. To je dobrá zpráva zvláště pro Divadelní uličku, která se v 70. letech změnila v nevzhledný zadní trakt s místem pro zásobování a popelnicemi. „Pokoušíme se společně s investorem zkultivovat prostor kolem bývalé Jednoty a pozitivně změnit atmosféru přilehlého veřejného prostoru,“ dodává Miroslav Pospíšil.

Vizualiace: atelier-r

Vizualiace: atelier-r

Vizualiace: atelier-r

Vizualiace: atelier-r

Současná podoba Jednoty. / Foto: RK Zvonek




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty