Chytré koše v Olomouci neuspěly, do ulic se vrátí klasické staré nádoby na odpad

Smart nádoby na směsný odpad ve městě končí. Neosvědčily se. Po více než dvou letech testovacího provozu koše na žádost magistrátu natrvalo odstranili pracovníci firmy, která je Olomouci zdarma zapůjčila. Důvodem byly opakované problémy s jejich přeplňováním a servis.

Chytrý koš na třídě Svobody. / Foto: olomouc.eu/ Pavel Snášel

Nádoby na odpad typu SmartBe město zkoušelo ve třech lokalitách. V rámci testovacího režimu bylo možné jeden speciální koš využívat na třídě Svobody a další dva u hlavního vlakového nádraží. Teď je tam nahradí běžné nádoby na odpad jako jinde ve městě. Firma je musela trvale odstranit.

„Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů,“ vysvětlil Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

Tři smart nádoby na odpad nechalo město v červnu 2019 nainstalovat na místa, kde se často objevovaly problémy právě s nedostatečnou kapacitou běžných košů. Testovací provoz měl mimo jiné prověřit četnost vývozu speciálního typu nádob oproti těm standardním. Zařízení disponovalo moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu a jejich zaplněnost mělo být možné sledovat na dálku.

„Dvě odstraněné nádoby v přednádraží nyní pracovníci technických služeb nahradí stejným typem košů, které jsou běžné v celém prostoru vlakového nádraží. A také na třídě Svobody se v blízké době objeví koš v identickém designu, jako jsou ty ostatní v ulici,“ uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství Swaczyna.

Neúspěch "chytrých košů" v Olomouci na svém facebookovém profilu okomentoval i náměstek primátora Matouš pelikán. "Některé technologické novinky nemusí fungovat ideálně a je dobré jejich pořízení řádně promyslet. To se ukázalo zrovna u smart košů, které jsme pro město nekoupili, ale dohodli se na (bezplatném) dvouletém testovacím provozu. Byl to správný krok. Důležitější než chytrý koš a izolované řešení je komplexní odpadové hospodářství, neustálé vyhodnocování dat ze svozu odpadu, dostupnost popelnic na třídění odpadu a pružné reagování na preplněnost košů." 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty