Vánoční jedle je letos opravdová dominanta! Poprvé se rozsvítí už týden před začátkem adventu

Dalo to zabrat, přijel se zpožděním, ale přijel. Strom, který pro Vánoční trhy Olomouc věnovala rodina z Hluboček, dorazil včera pozdě odpoledne na Horní náměstí. Vybraná jedle je natolik rozložitá a vysoká, že i po zkrácení byl její transport do Olomouce velkým oříškem.

Vánoční strom po usazení na Horním náměstí. / Foto: Rej.cz

Kácení stromu, který majitelům v Hlubočkách působil vrásky na čele coby hrozba pro jejich dům, začalo v neděli ráno podle plánu. Pak se ale ukázalo, že to bude i pro zkušenou přepravní firmu velké sousto.

Mimořádně urostlý strom musel zaměstnanci několik hodin svazovat, aby jej bylo možné uložit na nákladní vůz (foto vpravo - zdroj: FB Statutární město Olomouc). Náročná byla i cesta ulicemi Hluboček a Olomouce. Na Horní náměstí tak dorazil "vánoční konvoj" s několikahodinovým zpožděním oproti plánovanému času 13:00. 

Strom nyní už stojí na svém místě před orlojem, obklopený téměř dokončenými stavbami stánků vánočního městečka. Ještě dva týdny ale potrvá, než se ukáže veřejnosti v plné sváteční kráse. Slavnostní rozsvícení nazdobeného stromu se odehraje až v neděli 21. listopadu, tedy týden před první adventní nedělí a měsíc před vánočními svátky. Ve stejnou dobu začnou i Vánoční trhy Olomouce. Rozsvícení bude doprovázet kulturní program, pojmenování stromu a také velký koncert. 

Hned vedle vysoké jedle už teď stojí jedna z letošních novinek Vánočních trhů Olomouc, nová zvonička s vyhlídkou. Zde bude mít veřejnost možnost podívat se na vánoční Horní náměstí z mírného, zhruba třímetrového nadhledu (viz foto vlevo). Oblíbenou tradiční Ježíškovu dílnu s poštou, která stávala do loňska právě na tomto místě, pak přesunou pořadatelé nově na Dolní náměstí, kde ze stánků vznikne improvizované náměstíčko, kde budou představovat také tradiční řemesla. Zajímavou novinkou je i to, že kompletně všechny stavby včetně toalet a hrazení u památek budou letos ze dřeva. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty