Jaká tajemství nesou meteority? Zeptejte se odborníka

Zajímají vás meteority a další neobvyklé "nebeské úkazy"? O všech možných tajemstvích a pravidlech ze světa meteoritů se můžete dozvědět dnes na přednášce se skutečným odborníkem na meteority.

Zdroj ilustrace: Vlastivědné muzeum Olomouc

Tento odborník, RNDr. Kamil Kropáč, Ph. D. z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci bude přednášet ve Vlastivědném muzeu v Olomouci již dnes (9. 11. 2021) v 16 hodin.

Dnešní přednáška je doprovodným programem k právě probíhající výstavě Meteorit. Ta představuje unikátní vzácné meteority ze sbírek oddělení přírodních věd Slezského zemského muzea v Opavě. Jedná se o devět kusů železných meteoritů, nalezených v roce 1925 v Lundwallově cihelně v Opavě-Kylešovicích. Původně měly všechny opavské meteority červenohnědou až rezavě hnědou povrchovou kůru, která se od nich snadno lupenitě odlučovala. Kůra vznikla při průletu želez atmosférou, složená byla z hydroxidů železa a místy byla až 0,5 cm silná. Tvar meteoritů je nepravidelně klínovitý, deskovitý až polyedrický.  Výstava trvá jen do 14. listopadu! 

TAJEMSTVÍ METEORITŮ

9. 11. 2021/ 16:00 hodin, Vlastivědné muzeum v Olomouci




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty