Jiné vize třetího milénia – vzít do ruky mapu a ztratit se v lese: Japonská umělkyně vybrala deset finalistů

Stejně jako předešlých čtrnáct ročníků si i letos dává soutěž Jiné vize CZ za cíl rozšiřovat povědomí o českém pohyblivém obraze: hraničních formách na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Deset děl vybraných japonskou kurátorkou Keiko Sei bude promítáno jako filmové pásmo v kinosále a dále v rámci galerijní instalace na jubilejním 20. ročníku PAF Olomouc, který proběhne od 2. do 5. prosince 2021.

Jozef Mrva: Zalando War Machine

Vítěze soutěže zvolí mezinárodní porota ve složení Jurij Meden (kurátor ve Filmmuseum Vídeň), Anna Lena Seiser (kurátorka v Der Neue Berliner Kunstverein) a Klaas Kuitenbrouwer (badatel v Het Nieuwe Instituut v Rotterdamu) – udělena bude Hlavní cena a Cena diváků. Jelikož všechny soutěžní příspěvky musely vznikat v rozmezí uplynulých osmnácti měsíců, silně odráží současný stav a aktuální nálady společnosti napříč světem.

Kurátorka finálového výběru Keiko Sei ve svém přístupu pro letošní ročník akcentuje právě fakt, že všechna tato díla vznikala primárně v době naprostého, nebo přinejmenším částečného lockdownu.

Dle slov Keiko Sei je jedním z hlavních motivů letošního ročníku frustrace a úzkost způsobená současnout společenskou a klimatickou krizí, kdy jedinci dochází k závěru, že současný ekonomický a společenský model nedokáže vyřešit nastavše krize. Snaží se proto uchýlit mimo společnost, která je v jejich očích ostrakizuje – zároveň jim ovšem v hyperpropojené době není umožněno zcela zmizet a zahladit stopy.

V dílech se tak často vyskytuje motiv lesa, který je v tuzemském povědomí vnímán jako jediné místo opravdové anonymity a neexistence a slouží jako záminka pro opuštění hlučícího davu a záplavy informací.

Než se tedy diváci na základě soutěžních příspěvků rozhodnou zmizet do lesů a opustit společnost, budou moci určit vítěze Divácké ceny a posoudit rozhodnutí mezinárodní poroty v kategorii Hlavní ceny.

Keiko Sei

Keiko Sei je japonská spisovatelka, kurátorka a mediální aktivistka. Vedla nezávislou společnost zaměřující se na video a videoart v Japonsku. V letech 1998–2001 byla také vedoucí ateliéru videa na FaVU v Brně. V roce 2002 přesídlila do Bangkoku.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty