Sanitky v Olomouci dostanou nejmodernější vybavení, záchranářům pomůže dotace od města

K lepšímu vybavení sanitních vozů Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje přispěje město Olomouc. Navazuje tak na dlouhodobou úspěšnou spolupráci s jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. V uplynulých letech město opakovaně finančně podpořilo vybavení profesionálních hasičů, nyní jsou na řadě lékaři Zdravotnické záchranné služby.

Optimální vybavení sanitek pomáhá lékařům a pacientům zvyšuje naději na uzdravení. / Ilustrační foto: ZZS Olomouckého kraje

„Pravidelně podporujeme finančně jednotlivé složky IZS. Naše podpora a vzájemná spolupráce je zárukou maximálního zajištění bezpečí našich občanů. Spolupráce se zdravotníky i hasiči je přínosná pro všechny strany,“ vysvětluje primátor Mirek Žbánek. „Kvalitní vybavení hasičů i zdravotníků je klíčové, umožňuje účinnější řešení krizových situací,“ dodává primátor Žbánek. Podpora složek IZS je v Olomouci pravidelná a nadstandardní.

Ten v pondělí 15. listopadu podepsal spolu s ředitelkou Záchranné zdravotnické služby Olomouckého kraje Andreou Rakovičovou smlouvu o poskytnutí dotace z programu Podpora společensko-prospěšných projektů ve výši téměř 75 tisíc korun. S pomocí dotace záchranáři nakoupí speciální nástroje. Jedním z nich je intraoseální vrtačka EZ 10, která pomáhá zajistit žilní řečiště v komplikovaných případech a doslova zachraňuje životy. Dále zakoupí vakuovou matraci OPTIVAC 2.0, která slouží k imobilizaci pacienta při úrazech. Novinkou jsou elektrické odsávací pumpy ACCUVAC Lite s uzavřeným systémem odsávání. „Tyto přístroje slouží k neodkladné přednemocniční péči. Všechny použijeme k vybavení sanitních vozů v Olomouci,“ uvedla ředitelka ZZS Rakovičová.

Všechny pomůcky, zakoupené ZZS s podporou města, zvyšují šance pacientů na přežití i na co nejmenší následky zranění. Obdobné to bylo předloni, kdy přispělo město zdravotnickým záchranářům částkou přes 83 tisíc korun na obměnu speciálních zásahových resuscitačních a záchranářských batohů do sanitních vozů. Další dotaci ve výši 90 tisíc korun ve stejném roce dostali i na nákup lineárních dávkovačů do sanitek.

Hasiči na oplátku pomáhají městu v krizové situaci

Dlouhodobě spolupracuje město i s profesionálními hasiči. Město jim pomáhá s nákupem vybavení a hasiči naopak městu vycházejí vstříc při řešení různých krizových situací. To se mnohokrát potvrdilo, aktuálně například při zvládání covidové pandemie.

Profesionálním hasičům město jen v posledních dvou letech přispělo například částkou 1,4 milionu na zakoupení speciálního velitelského vozidla, letos to bylo 600 tisíc korun na pořízení termokamer. V předchozím roce přispělo město hasičům na zakoupení speciálních senzorů statické stability, které najdou využití při poškození budov a vyhodnocení rizika sesunu, sady pro korunkové vrtání do betonu a nové seskokové matrace. Celkově šlo o 720 tisíc korun.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty