Nejdřív Japonka, teď dva studenti. Strážníci lapají pověrčivé, kteří prolézají barokním sloupem

Pověrčivost je sice běžná a celkem neškodná záležitost, ale mladé dvojici studentů, kteří měli v úterý ráno co dočinění s olomouckými strážníky, se v konečném důsledku může pěkně prodražit. Dvojice byla dvacet minut po půlnoci spatřena na kamerovém systému, jak na Dolním náměstí v prostorách barokního Mariánského sloupu prolézá oválným otvorem v jeho spodní části. Už z tohoto pohledu bylo strážníkům jasné, že to budou nejspíš vysokoškolští studenti.

Sloup je dominantou Dolního náměstí. / Foto: google maps

V Olomuci se totiž  traduje, že právě tento lehce akrobatický kousek zajišťuje úspěch dotyčného aktéra v náročném zkouškovém období. Tento zvyk občas zkoušejí aplikovat i cizinci, v neděli 31. října takhle strážníci načapali i mladou Japonku. Jak jinak, i ona vysvětlila, že to zkusila, protože se dozvěděla o této specifické olomoucké studentské tradici. 

Oba studenti byli v úterý na místě hlídkou kontaktováni a následně proběhla kontrola památky. Naštěstí se ukázalo, že nedošlo kvůbec žádnému poškození. Přesto byla dvojice srozuměna s tím, že jejich počínání bohužel vyvolává podezření ze spáchání přestupku dle zákona o státní památkové péči a strážníci musí celou věc oznámit příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení.

"Apelujeme tímto na občany a hlavně studenty, aby se k těmto památkám z doby minulé chovali způsobem odpovídajícím jejich stáří a zejména nevyčíslitelné kulturně-historické hodnotě a předešli tak zbytečným situacím končícím přestupkovým nebo v horším případě i trestním řízením. Od začátku letošního roku jsme těchto případů řešili devět a v loňském roce na tři desítky," uzavírá mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Barokní Mariánský sloup na Dolním náměstí je kulturní památkou a olomoucký kameník Václav Render jej vytvořil v letech 1715 až 1723. 

Pískovcový barokní sloup zdobí Dolní náměstí už od roku 1723. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty