Krásní kobříci přivedli na svět devět mláďat. Od první chvíle jsou jejich zuby plné jedu!

Jeden z exotických hadů, které chová Zoo Olomouc ve své teraristické expozici, je kobřík kapský (Aspidelaps lubricus lubricus). Tento pestrobarevný jedovatý had se teď postaral o pěknou snůšku! Před nedávnem vylíhnutá mláďata čeká první krmení.

Foto: Zoo Olomouc

„V průběhu října se postupně líhlo devět jedinců, kteří se začali svlékat. Vše tedy nasvědčuje tomu, že bychom k prvnímu krmení mohli přikročit už tento týden, kdy budou mít kobříci po svleku,“ dodává terarista Pavel Javůrek.

Zoo Olomouc chová kobříky kapské od roku 2017. Celkem se zde podařilo odchovat už jedenáct mláďat. S rodiči se návštěvníci mohou setkat v pavilonu Kalahari.

Kobříci jsou endemickým rodem jedovatých hadů z čeledi Elapidae (korálovcovití - kam patří také kobry) žijících v jižní Africe. V tomto rodě nalezneme dva druhy kobříka kapského (Aspidelaps lubricus) a kobříka kaferského (Aspidelaps scutatus). Kobřík kapský je menší had, dorůstající do 75 cm délky. Upřednostňuje suché kamenité nebo písčité biotopy s chudou vegetací. Aktivní je za soumraku. Snadno se rozpozná podle kresby, tvořené výrazným červeno-černým pruhováním. Uznávají se dva poddruhy, které se liší geografickým výskytem i zbarvením (někteří mají pruhy černo-oranžové či černo-žluté/šedé). Kobříci dokáží rozšířit krční partii podobně jako kobry, oproti nim však podstatně méně.

Chov kobříků i jiných jedovatých plazů spadá pod zvláštní povolení pro "chov zvířat vyžadujících zvláštní péči", toto povolení vydává příslušná krajská veterinární správa na základě předem schváleného chovatelského zařízení a splnění dalších náležitostí. V přírodě není příliš ohrožený, ale často je nalézán přejetý na silnicích.

Potravu kobříků tvoří především ještěři a drobní hlodavci, které loví pomocí neurotoxicky působícího jedu. Jed způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva. Samice snáší 3-11 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 55 - 65 dnech a už od vylíhnutí disponují jedem. Ačkoliv člověka jejich uštknutí ve většině případů neohrožuje na životě, je na místě opatrnost.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty