Pozor na smrtící propagandu! Vladimír Dzuro, který zatýkal válečné zločince, přednáší v Olomouci

Vladimír Dzuro, který byl dlouhá léta jediným českým vyšetřovatelem pracujícím u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu, bude hostem Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho přednáška nazvaná Smrtící propaganda se uskuteční 6. prosince a bude díky online přenosu dostupná i široké veřejnosti.

Vladimír Dzuro

Vladimír Dzuro, který nyní vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku, přijede do Olomouce na pozvání Centra pro mezinárodní humanitární a operační právo (CIHOL) při právnické fakultě. „S Vladimírem Dzurem jsem už delší dobu v kontaktu a možnost jeho návštěvy a přednášky v Olomouci jsme společně řešili už loni. Kvůli pandemické situaci se však naše plány změnily. Pan Dzuro navíc žije v New Yorku a je nejen kvůli své funkci v OSN pracovně velmi vytížený. O to více si vážíme toho, že jej už za pár dní přivítáme u nás na fakultě,“ uvedl za pořadatele Petr Stejskal.

Přednáška nazvaná „Smrtící propaganda – fake news v post-konfliktním prostředí“ začne v aule právnické fakulty v pondělí 6. prosince v 17 hodin. „Vladimír Dzuro bude ve své interaktivní prezentaci hovořit o vlivu propagandy a účelovém šíření dezinformací v post-konfliktním prostředí a o fatálních následcích, ke kterým to může vést. Podělí se o své osobní unikátní zkušenosti z vyšetřování zločinů v zemích bývalé Jugoslávie, například ze zatýkání válečného zločince nebo nařizování exhumace masového hrobu. Mluvit bude také o rozbití alibi pachatele. Závěrečnou část setkání vyhradíme dotazům publika a diskuzi,“ upřesnil Petr Stejskal s tím, že v prezentaci budou použity i záběry z odkrývání masových hrobů, které nejsou vhodné pro slabší povahy a nezletilé publikum.

Kvůli nepříznivé epidemické situaci bude kapacita auly na tuto akci omezena. Účastnit se mohou jen ti, kteří se včas přihlásili a kteří splňují podmínky, stanovené vládními opatřeními proti šíření covidu-19. V tuto chvíli je kapacita auly již naplněna.

Pořadatelé však budou pro velký zájem celou přednášku streamovat. Online ji zpřístupní nejen akademické obci Univerzity Palackého, ale i široké veřejnosti. Živě ji zájemci budou moci sledovat na Youtube, kde bude přes komentáře také možné pokládat Vladimíru Dzurovi dotazy.


Kdo je Vladimír Dzuro

V letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista pro Policii ČR, nejprve u Kriminální policie v Praze 10 a později v Národní ústředně Interpolu v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

V současné době vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.

Za dlouholetou úspěšnou práci pro Mezinárodní trestní tribunál obdržel medaili Za službu mezinárodní spravedlnosti. Od ministra obrany ČR obdržel nejvyšší resortní ocenění – Vyznamenání Zlaté lípy. Policejní prezident mu udělil Plaketu Policie ČR a následně Čestnou medaili za trvalý přínos k budování a prosazování dobrého jména Policie ČR.

Je autorem knihy Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty