Jak je padesát metrů pod hladinou, když venku sněží a mrzne? Hasiči to už ví!

Venku sníh a teploty pod nulou. Pod vodou, třeba i padesát metrů hluboko, úplně jiný svět. Posunout hranice svých možností mohli olomoučtí potápěči na pětidenním specializačním kurzu Potápěč III, který se konal pod taktovkou Záchranného útvaru HZS ČR. Hasiči se potápěli na přehradě Slezská Harta, v lomu Svobodné Heřmanice a v dole Hraničná.

Foto: ZÚ HZS ČR

„Na každém místě jsme trénovali něco jiného, každé je svým způsobem specifické, takže nabízí mnoho způsobů, jak prohloubit naše dovednosti,“ popsal šéf olomouckých potápěčů Josef Skalka.

Nejdříve hasiči trénovali ponory do větších hloubek, dostávali se na přehradě Slezská Harta až do 45 metrů pod vodní hladinu. Potápěčská práce je zde zkomplikovaná tím, že je ve vodě horší viditelnost. „Pro zkušeného borce to zas taková potíž není, je ale dobré trénovat i za těchto podmínek, aby nás pak v reálu nic nepřekvapilo,“ vysvětlil Josef s tím, že následoval přesun do Rychlebských hor, kde se potápěči nořili do ještě hlubších vod. Umožnil jim to přístupný důl Hraničná. „Tady jsme cvičili ponory i přes 50 metrů. Potápění v důlních prostorách nám simuluje práci v zatopených jeskyních, šachtách a jiných uzavřených prostorách. To už jsou náročnější ponory. Pracujeme sice v čisté vodě, ale ve tmě, a výstup zpět je vždy složitější než na volné vodní ploše,“ doplnil zkušený instruktor.

V lomu ve Svobodných Heřmanicích se cvičilo přilbové potápění v prostředí HAZMAT, tedy ve vodách kontaminovaných různými patogeny či chemikáliemi. Speciální odolná helma z nerezu váží téměř 15 kilogramů, i přes vysokou ochranu svého nositele umožňuje potápěči komunikovat i pod vodou.

Letos v červenci už potápěči zasahovali v okolí Staré Červené Vody, kdy spolupracovali s policejními potápěči a pátrali po pohřešovaném muži. Prozkoumávali dva zatopené lomy. Podobně pak pátrali po muži u olomouckých jezer Poděbrady. V únoru vyprošťovali vozidlo z rybníka Hamrys v Olomouci, které se probořilo do ledu a potopilo se. Podobný zásah hasiči evidovali také v květnu u Kojetína, kde po dopravní nehodě osobní vůz sjel do Mlýnského náhonu. Potápěči jej zajistili textilními úvazky a pomocí výkonných navijáků vyprošťovacího automobilu jej dostali na břeh.

Potápěčská skupina hasičů z Olomouckého kraje je opěrným bodem pro zásahy na území čtyř krajů: Zlínského, Moravskoslezského, Jihomoravského a Olomouckého. Potápěči zasahují zejména v případech záchrany života. Jde například o osoby tonoucí nebo probořené do ledu, různé pády do vodních toků, záchranu potápěčů, vyhledávání utonulých a pohřešovaných osob v součinnosti s policií, vyhledávaní a vyzvedávání předmětů a vozidel za pomoci zdvihacích vaků a jeřábů nebo zajištění lezecké skupiny při práci nad vodní hladinou.

Foto: Záchranný útvar HZS ČR


Foto: Záchranný útvar HZS ČR

Foto: Záchranný útvar HZS ČR

Foto: Záchranný útvar HZS ČR




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty