Krokodýl, kůň, panda a vybuchující pneumatiky! Podívejte se na nejkurióznější zásahy hasičů

Rok 2021 pomalu končí a olomoučtí profesionální hasiči bilancují. Jaký ten rok byl? Rozhodně plný zásahů obvyklých i neobvyklých, velkých i malých, náročných i snadných, složitých i jednoduchých. A mezi nimi se našlo pár kuriózních, na které naši hasiči jen tak nezapomenou. Podívejte se s námi.

Krokodýl dost zkomplikoval zásah hasičů | Foto: HZS Olomouckého kraje

Svou jízdu autem zakončili v Mlýnském náhonu u Kojetína. Z vozu se dostali se štěstím střešním oknem, automobil vyprostili až hasiči s pomocí potápěčské skupiny a vyprošťovacího speciálu.

https://www.hzscr.cz/clanek/vyprostili-jsme-vuz-potopeny-v-nahonu-zasahovali-hasici-potapeci.aspx

U hašení požáru asistoval krokodýl

Při hašení zahradního domku narazila v březnu uničovská jednotka uvnitř objektu na schovaného krokodýla nilského. Mohutného více než třímetrového samce odchytli přivolaní odborníci.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-v-klopine-hasici-objevili-krokodyla-nilskeho.aspx

Když ani čtyřkolka nepomůže, nastupují silné paže

Zraněnou turistku, která si při výstupu na zříceninu hradu Puchart vážně poranila nohu, snesli v nosítkách ručně hraničtí hasiči. Fyzicky velmi náročný zásah absolvovali ve skalnatém a kamenitém terénu.

https://www.hzscr.cz/clanek/transport-zranene-zeny-z-nepristupneho-prostoru-pro-zzs.aspx

Hasiči s vodní clonou a pandou v náručí…

Pandu červenou dostávali z koruny stromů ve výběhu kamzíků v zoologické zahradě až olomoučtí hasiči. Využili vodní proud, vytvořili vodní clonu a v náručí ji pak předali ošetřovatelům.

https://www.hzscr.cz/clanek/panda-cervena-svym-utekem-v-zoo-olomouc-potrapila-nejen-zasahujici-hasice.aspx

Nejdříve požár, potom technická havárie

Původně jsme v září v Olomouci vyjížděli k nahlášenému požáru automobilu na místní sídliště. Nakonec se ze zásahu vyklubala technická havárie, při níž byl využit unikátní přívěs elektromobilita s konstrukčně upravenými transportními vozíky.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-technicke-havarii-hasici-vyuzili-zodolnene-transportni-voziky.aspx

Pes sklouzl ze skály, zachránili jsme ho z desetimetrové hloubky

Pád z velké výšky zvládl bez zranění a z mezipatra na skále jej zachránili až hasiči-lezci. Psa vytáhli z desetimetrové hloubky a předali šťastné majitelce.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-pejska-z-hloubky-sklouzl-do-10-metru-hlubokeho-mezipatra-vykleky-prerovsko.aspx

Osmnáctitunový kolos vrátila na kola speciální technika

Pod plně naloženým krmným vozem se v únoru u Kostelce na Hané na Prostějovsku utrhla krajnice a sjel do příkopy. Na podmáčené půdě hrozilo jeho převrácení. Do akce tak nastoupil vyprošťovací automobil a technický speciál, s jejichž pomocí osmnáctitunový kolos dostali hasiči zpět na kola.

https://www.hzscr.cz/clanek/osmnactitunovy-krmny-vuz-vyprostila-nase-specialni-technika.aspx

Na štěpkovači explodovaly při požáru pneumatiky

Exploze, hustý černý dým a hořící obrovský zemědělský stroj. Tak to vypadalo v červenci u zásahu v Suchonicích na Olomoucku, kde hořel drtič na dřevo, takzvaný štěpkovač. Intenzitu hoření akcelerovalo větší množství hydraulického oleje. Ohlášené exploze způsobily praskající pneumatiky na stroji.

https://www.facebook.com/114063331979239/posts/4421125884606274/

Záchrana koně, který po pádu uvázl v bahně

Koně topícího se v potoce a uvízlého v bahně zachránili v květnu na Olomoucku litovelští hasiči. Podvázali jej pod břichem popruhy určenými na zvedání zvířat a vyprostili jej na břeh technickým speciálem s hydraulickou rukou. Podívat se můžete na video.

https://fb.watch/9U21UEw4cZ/

Bronzová socha odolala zlodějům, kvůli bezpečnosti ji odřezali hasiči

Neznámí pachatelé se snažili nedaleko Olomouce v říjnu ukrást bronzovou sochu svatého Kryštofa. Jejich počínání bylo neúspěšné, sochu ovšem poškodili v dolních partiích tak, že hrozilo její zřícení. Majitel uměleckého díla rozhodnul o odstranění sochy. Hasiči proto Kryštofovi pomocí úhlové brusky odřezali obě nohy, zajistili jej textilními úvazky a technickým speciálem s hydraulickou rukou jej přemístili na nákladní automobil.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty