S vážnými zraněními ho hasiči vyprostili z auta a se záchranáři bojovali o jeho život

„Děkuji vám za záchranu života,“ říká s vděčností a respektem v hlase drobný mladý muž. Spíše ještě chlapec. Podává hasičům ruku a předává jim pozornost. „My jsme rádi, že tě vidíme na vlastních nohách,“ kontrují šternberští hasiči s úsměvem. Pak zvážní. To když si vybaví letošní červnovou noc, kdy vyjížděli nad Šternberk a kousek od Lipiny bojovali spolu se záchranáři ve zdemolované škodovce čerstvému maturantovi o život. Automobil totiž v plné rychlosti vjel pod zaparkovaný kamion. Náraz byl tak silný, že z vozu vyletěl motor. Několik desítek metrů.

Mladý řidič Petr a jeho zachránci. | Foto: HZS Olomouckého kraje

Na operační středisko volal jeden z řidičů nákladních aut, že se z osobáku ozývá jen chrčení a všichni tři pasažéři jsou uvnitř zaklínění. Takže už když šternberská jednotka vyjížděla ze stanice, věděla, že to nebude obvyklý zásah. „Řidič byl na místě mrtvý, další dva mladíci byli v hlubokém bezvědomí a oba ve velmi vážném stavu. Ihned jsme začali s vyprošťováním. Museli jsme pracovat rychle. Odstřihli jsme hydraulickými nůžkami dveře, abychom se ke klukům dostali,“ popisuje s odstupem velitel družstva Petr Pavlita.

Vzpomíná, že i pro záchranáře se jednalo o těžký případ. Oba muži utrpěli polytraumata a byli převedeni ještě na místě na umělou plicní ventilaci. „Všichni jsme spolupracovali a makali jsme, abychom mladíky zachránili. Viděli jsme, jak lékař kvůli podání léků a zajištění krevního oběhu navrtává přístup do holenní kosti. To se nám vybavuje dodnes,“ podotýká s tím, že si moc váží zpětné vazby. „Občas se někdo zastaví na stanici a poděkuje, většinou jde ale o drobné každodenní zásahy. Za záchranu života je to asi poprvé v kariéře,“ říká a ostatní hasiči z jednotky, která na místě tehdy zasahovala, přikyvují.

"Jsme rádi, že se z toho dostal, protože prognóza byla špatná,“ popisuje Petr a rodina mladíka to potvrzuje. „Měl mnoho vnitřních zranění, propíchnutou plíci, natrženou slezinu a další zranění. Dostával se z toho pět měsíců a ještě to bude nějakou dobu trvat. Děkujeme hasičům, záchranářům i lékařům za synův život,“ uzavřel tatínek mladého muže a jako poděkování předal šternberské jednotce velký čokoládový dort.

„A my přejeme hodně zdraví a co nejrychlejší návrat do běžného života,“ dodává mluvčí hasičů Lucie Balážová.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty