Odpusťte si tentokrát silvestrovské ohňostroje. Zvířatům přináší stres a někdy i smrt

Radnice i zoologická zahrada prosí, aby si lidé odpustili hlučné silvestrovské pyrotechnické oslavy. Jsou totiž nebezpečné pro zvířata. „Může se stát, že zatímco ve dne v těchto místech ptáky často až nevhodně překrmujeme, v noci ti samí ptáci vyplašení hlučnou pyrotechnikou rychle opouštějí nocoviště a dezorientovaní ve tmě zalité ohňostroji narážejí do budov, mostů, sloupů, dopravních značek i aut. Tyto nárazy bývají smrtelné,“ upozorňuje Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

Ilustrační foto: pixabay.com

Obdobnou výzvu směrem k veřejnosti vydala včera také Zoologická zahrada Olomouc. Žádá všechny, aby zvážili nezbytnost odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zahrady, v níž žijí zvířata, která kvůli tomu mohou zásadně strádat. „Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ komentuje ředitel zoo Radomír Habáň.

Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až 50krát intenzivněji. „Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid, dezorientace. Šok z takto markantních zvuků, může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání,“ popisuje nechtěné důsledky hlučných ohňostrojů mezi zvířaty mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty