Noční nehoda na železnici: vykolejené vagony a těžký náklad blokují a komplikují dopravu

AKTUALIZOVÁNO! K nehodě došlo na výhybce poblíž nádraží Prosenice, kdy se v noci na pátek bočně srazily dva nákladní vlaky. Nikdo nebyl zraněn, ale čtyři dřevem naložené vagony vykolejily. Na místě od noci zasahují speciální jednotky drážních hasičů i profesionální a dobrovolní hasiči. Nehoda způsobila v ranních hodinách dlouhá zpoždění vlaků na hlavním koridoru Praha - Bohumín. Původně měla být trať uvolněna v pátek odpoledne, tento optimistický odhad ale postupně dráhy vzdaly.

Foto: HZS Olomouckého kraje

„Podílíme se na odstraňování následků noční srážky nákladních vlaků na nádraží v Prosenicích na trati z Přerova do Ostravy. Vykolejily čtyři vagony plně naložené dřevem, bylo poškozeno trakční vedení,“ uvedli hasiči na své facebookové stránce v pátek dopoledne. Na místě pracuje sedm jednotek a pod velením drážních hasičů odklízejí náklad.

Na pomoc vyrazila rovněž těžká technika, a to konkrétně dva vyprošťovací tanky, které pomohou s odklízením následků nehody. Škoda se podle předběžných odhadů vyšplhá zhruba k 21 milionům korun. Hlavní je, že při srážce nebyl nikdo zraněn.

Na trati je stále výluka, v provozu je náhradní autobusová doprava. Zejména v ranních hodinách následkem uzavření trati docházelo k několikahodinovým zpožděním vlaků na hlavním železničním koridoru. Výjimkou nebyla zpoždění v řádu dvou a půl hodiny. Samotné České dráhy i v pátek odpoledne informují, že nepravidelnosti v dopravě, tedy zpoždění, se mohou projevovat po celý den až do 18. hodiny.

EDIT: Odpoledne se ukázalo, že uvedení trati do normálního stavu potrvá déle. Pravděpodobné je, že provoz bude obnoven až před půlnocí. Aktuální omezení najdete zde. Ve stanici Prosenice by měla být tou dobou v provozu potřebná část kolejí. Lichá část kolejí má poškozenou výhybku,která bude opravena zhruba za dva týdny. To ale nebude mít podle ujištění ČD na provoz vlaků na trati výrazný vliv.

EDIT2: V sobotu dopoledne je situace následující: vlaky přes Proesnici jezdí, ale i tak nabírají některé spoje na hlavním koridoru zpoždění. Dle slov ČD: "Provoz přes stanici Prosenice silně omezen (jízda pouze sníženou rychlostí po jedné staniční koleji). Z tohoto důvodu může docházet ke zpožďování vlaků za místem omezení o cca 5 - 20 minut."    


Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty