Extrémně vyhublou fenu policisté odebrali majiteli. Za týrání zvířete mu teď hrozí až pět let za mřížemi

V polovině letošního června obvinili olomoučtí kriminalisté 22letého muže z Olomoucka ze spáchání přečinu týrání zvířete. Stav feny v jeho "péči" vyděsil jak veterináře, tak i policisty.

Ilustrační snímek týraného psa | Zdroj: www.svscr.cz

Celý případ pro kriminalisty odstartoval ve středu 23. března 2022, když Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj dala policii podnět k řešení případu. Jak z podnětu vyplynulo, pracovníci veterinární správy provedli v místě bydliště muže začátkem března během pár dnů hned dvě kontroly chovu.

"Při kontrolách zjistili, že toho času zhruba tříletá fenka Stafordšírského teriéra, je ve špatném výživovém a zdravotním stavu. Fenka v době provedených kontrol trpěla extrémní vyhublostí, projevující se především zvýrazněnou kosterní soustavou, zapříčiněnou kompletní ztrátou podkožního tuku a silné ztráty svalové hmoty," uvedla Petra Vaňharová, mluvčí Policie ČR. "Dále měla silnou ztrátu srsti a zhrubělou kůži zevních zvukovodů, která byla patrně zapříčiněna jejich opakovanými neléčenými záněty. Ty se podepsaly i na stavu špiček ušních boltců, na kterých byly tržné krvácivé rány."

V den druhé kontroly, která vyšla s nevyhovujícím výsledkem, předal muž dobrovolně fenku, na doporučení pracovníků veterinární správy, spolku na ochranu zvířat. V případě jeho nesouhlasu, by mu bylo zvíře stejně odebráno.

Z provedeného šetření kriminalistů vyplynulo, že muž měl po dobu nejméně sedmi měsíců vystavovat fenu stresovým situacím, které u ní zapříčinily její špatný zdravotní stav. Mělo se jednat především o omezování výživy a napájení chovaného psa, dále měla být fena umístěna v jedné místnosti bytu a tím jí byla omezena svoboda pohybu a v neposlední řadě nebyla fence poskytnuta adekvátní péče v souvislosti s opakujícími se záněty vnějších zvukovodů.

V současné době se má fenka čile k světu, je aktivní, veselá, hravá a má stále chuť k jídlu. Již po dvou měsících od odebrání původnímu majiteli přibrala 8 kilogramů, byla téměř zcela zasrstěná a neměla strupy ani krvavé rány na uších.

Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu v krajním případě hrozí až pět let za mřížemi.

Pro kriminalisty se nejedná o ojedinělý případ tohoto charakteru. V současné době se zabývají ještě dalšími podezřeními ohledně týrání zvířat, včetně jejich nezákonného usmrcení.

Ilustrační snímek týraného psa | Zdroj: www.svscr.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty