Škody za deset milionů, tragické následky a zásah stovky hasičů. Za výbuch v Olšanech může zemní plyn

Po třech dnech náročných záchranných a likvidačních prací ukončili hasiči činnost v Olšanech, kde vybuchl v pondělí plyn. S pomocí těžké techniky dokončili odvoz sutin, které zbyly po rodnném domě. Tuny trosek museli odklidit hasiči ručně, fyzickou náročnost zásahu zvýšily také tropické teploty. Tíhu zásahu umocnily tragické okolnosti, když jeden člověk zemřel a tři byli zraněni.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Výbuch plynu v Olšanech zcela zničil jeden dům a další dva výrazně poškodil. Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dva automobily. Při výbuchu byly zraněni tři lidé, kteří se nacházeli v bezprostředním okolí. Během záchranných a likvidačních prací bylo v pondělí po 19. hodině po osmi hodinách pátrání nalezeno v troskách budovy tělo bez známek života.

Zásah si vyžádal nasazení maximálního počtu záchranářů a hasičů. Od pondělí do středy se na místě tragické události vystřídala téměř stovka hasičů, především ze stanice Prostějov a Olomouc, s velkým nasazením pracovala také místní dobrovolná jednotka. Okolí poškozených domů hasiči zajistili mobilním oplocením. 

"Při zásahu jsme naplno využili naše specialisty, a to především odborníky na stabilizaci budov a výkopů, kteří technicky zajistili pomocí dřevěných podpěr narušenou štítovou zeď sousedního domu," uvedla Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje. "Poškozené střechy provizorně zabezpečili hasiči-lezci, kteří rovněž část krovu jednoho z vedlejších objektů rozřezali a odstranili, aby neohrožovala okolí. Pro vyhledávání osob v sutinách jsme povolali kynology se psy a usar tým. Po celou dobu jsme spolupracovali se statikem, místní samosprávou, pracovníky pohotovostních služeb a Policií ČR."

Během zásahu profesionální hasiči využili rovněž speciální techniku a vybavení. Nasazeny byly kontejnery s výdřevou a technickými prostředky pro stabilizaci zřícených budov, traktorbagr a další těžká technika. Pro bezpečnost zasahujících hasičů byli využity inklinometry, které hlídaly pohyb narušených zdí.

Vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertíze. "Můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme," upřesnila Lucie Balážová. "Škodu předběžně odhadujeme na minimálně 10 milionů korun, ještě ji budeme upřesňovat. Poškozeno bylo zhruba dvacet domů v bezprostředním okolí výbuchu."




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty