Zloděj v obchodním domě přenocoval. Chytit vychytralé pachatele trvalo devět měsíců

Za důmyslný způsob krádeže jim v krajním případě hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Olomoučtí kriminalisté obvinili dva cizince ve věku 42 a 41 let ze spáchání přečinů krádeže, krádeže ve stádiu pokusu a poškození cizí věci, kterých se měli dopustit v Olomouckém a Zlínském kraji.

Zloději se zaměřovali na elektroniku, zejména na mobilní telefony a tablety. | Ilustrační foto: freeimages.com

V listopadu loňského roku jsme zaznamenali případ krádeže zboží za bezmála půl milionu korun v prodejně mobilních telefonů v olomouckém obchodním domě.

Z provedeného šetření kriminalisté zjistili, že se jednalo o promyšlený způsob krádeže. Jeden z mužů se za pomoci druhého ukryl na schovaném místě veřejných toalet obchodního domu a zde vyčkal až do zavírací doby. Poté se měl přemístit do prodejny mobilních telefonů, ze které odcizil téměř 80 kusů elektroniky, především mobilní telefony, tablety, datové kabely a paměťové karty. Současně za pomoci klíče, který našel v prodejně, vzal z trezoru téměř 60 tisíc korun. Vše si uschoval do sportovních tašek a ukrytý vyčkal až do otvírací doby. Krátce po otevření obchodního centra jej druhý muž na toaletách vyzvedl a společně i s nakradenými věcmi z obchodního centra odešli. 

"Olomoučtí kriminalisté na případu několik měsíců usilovně pracovali. Postupným rozkrýváním získaných poznatků a také díky důkladné analýze modus operandi u obdobné trestné činnosti páchané na celém území České republiky dospěli k závěru, že krádež mají na svědomí právě dva výše zmínění muži cizí státní příslušnosti," uvedla mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

Klec spadla o uplynulém víkendu během jejich neúspěšného pokusu o další vloupání, tentokrát do obchodního domu ve Zlíně. Způsob provedení víceméně kopíroval podobu olomouckého případu. Krátce po spáchání činu oba muže zadržela zásahová jednotka za přítomnosti olomouckých a zlínských kriminalistů.

Kriminalisté dali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který soud akceptoval a jejich stíhání tedy nyní probíhá vazebně. Cizincům v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

V současné době kriminalisté také prověřují, zdali obvinění nemají na svědomí ještě další skutky obdobného charakteru spáchané v rámci České republiky.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty