Dvanáct lidí zachránili hasiči z hořící a zakouřené rozlehlé ubytovny

Náročný zásah v členitém a rozlehlém objektu ubytovny mají za sebou hasiči v Zábřehu. Hořel zde jeden z obydlených pokojů i jeho vybavení. Díky rychlé lokalizaci požáru a souběžné záchraně a evakuaci osob ze silně zakouřené budovy nedošlo k žádnému zranění.

Při večerním zásahu zachránili hasiči dvanáct lidí! / Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár v zábřežské ubytovně byl nahlášen na krajské operační a informační středisko hasičů v pátek 23. dubna těsně před 20. hodinou. "Naši operační důstojníci na místo ihned vyslali jednotky z prvního stupně požárního poplachu a výškovou techniku. Po příjezdu na místo a průzkumu rozsáhlého dvoupodlažního objektu několika pátracími skupinami bylo potvrzeno, že hoří jeden z pokojů," popsala začátek akce mluvčí hasičů Lucie Baláížová.

Hasiči zahájili likvidaci požáru a souběžně v silně zakouřeném a členitém objektu s minimální viditelností vyhledávali po jednotlivých pokojích obyvatele domu a postupně jsme je vyváděli ven. Někteří z nich se evakuovali samovolně, jednoho obyvatele budovy museli hasiči pomocí výškové techniky sundat ze střechy objektu. "Celkově jsme museli pečlivě, ale velmi rychle prohledat pětatřicet pokojů. Zachránili jsme takto dvanáct osob, evakuováno bylo v souhrnu padesát dva lidí," vypočítala okolnosti zásahu Lucie Balážová.

Pokoj, v němž došlo ke vzniku požáru, shořel v celém rozsahu včetně vybavení. "Plameny jsme dostali pod kontrolu během necelých 30 minut. Přetlakovou ventilací jsme ubytovnu odvětrali a následně se mohli lidé vrátit do svých pokojů. Náhradní ubytování nebylo nutné zajišťovat," dodala mluvčí hasičů Balážová.

Náročný zásah po celou dobu probíhal v dýchací technice. Komplikovala jej rozlehlost a členitost dvoupodlažního objektu, množství osob i pokojů, silné zakouření s minimální viditelností, která ztěžovala orientaci nejen hasičům, ale také místním obyvatelům.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel příčin požáru ve spolupráci s kriminalisty PČR. Škoda byla předběžně odhadnuta na půl milionu korun.

Na místě zasahovalo pět jednotek. Konkrétně tři profesionální jednotky ze Zábřehu, Šumperku a Olomouce a jednotky SDH ze Zábřehu a Lukavice.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty