Tisíc litrů nebezpečného síranu uniklo v průmyslovém areálu. Hasiči zabránili katastrofě

U úniku zhruba 1 000 litrů síranu železitého v průmyslovém areálu v Lobodicích na Přerovsku zasahovaly ve čtvrtek odpoledne tři jednotky hasičů. Díky jejich rychlému a profesionálnímu zásahu nedošlo k další ekologické katastrofě.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Událost jsme na krajském operačním a informačním středisku přijali ve čtvrtek v 15:45. Hasiči na místě pracovali v protichemických oblecích Lakeland Chemmax 3, dýchací technice a dalších ochranných prostředcích, aby byla zajištěna jejich bezpečnost po celou dobu zásahu. Neutralizovali jsme látku pomocí uhličitanu sodného," popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Radek Buryánek. "Část chemikálie jsme likvidovali sorbentem na bázi křemeliny (Eco-dry). K úniku síranu mimo areál a do kanalizačních vpustí díky našemu zabezpečení nedošlo. Na místě jsme rovněž kontinuálně měřili pH a prováděli jsme základní chemické rozbory."

U havárie zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Přerov a Kojetín a jednotka SDH Lobodice. Včasným a profesionálním zásahem, který trval přes 6 hodin, se podařilo zabránit poškození životního prostředí a následným škodám.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty