Umělá inteligence už okrádá důvěřivce. Senior naletěl falešnému politikovi

Umělá inteligence v roli zločince? Na olomoucké kriminalisty se včera obrátil 72letý muž, který se měl stát obětí podvodného jednání. Vysvětlil, že letos v lednu zahlédl na sociální síti reklamu, na níž známý český politik nabádal k investicím prostřednictvím jedné investiční platformy. Jelikož vše vypadalo věrohodně, muž neváhal a klikl na odkaz, který jej přesměroval na formulář, kde zadal svoje telefonní číslo. Tak začal příběh, který skončil krádeží více než 1 milionu korun.

Podvodná videa, vytvořená umělou inteligencí, využívají tváře politiků včetně prezidenta či bývalého premiéra.

Poškozeného následně telefonicky kontaktoval muž s východoevropských přízvukem a přesvědčil jej k poslání registračního vkladu, s čímž souhlasil. Následně si na pokyn pachatele nainstaloval do svého počítače program AnyDesk, o kterém si však myslel, že přes něj spolu budou komunikovat. Ve skutečnosti se však jedná o program, který umožňuje vzdálený přístup k počítači.

Jakmile si poškozený nainstaloval tento program, neznámý muž jej nasměroval k přihlášení do internetového bankovnictví. Jelikož poškozený nepojal žádné podezření, stále pokračoval podle instrukcí pachatele, čímž mu tak nevědomky umožnil přístup do svého internetového bankovnictví.

Později si však poškozený všiml převodu větších částek ze svých účtů a začal se vyptávat, pachatel byl ale pohotový a přesvědčil jej, že se jedná právě o ty investice. Poškozenému se začali ozývat i další muži, kteří jej neustále nabádali k dalším a dalším investicím. Jelikož po něm neustále chtěli další peníze, pojal podezření, že se stal obětí podvodníků, obrátil se na policii a celou věc nahlásil.

Neznámí pachatelé tak v průběhu tří měsíců od začátku letošního roku připravili důvěřivého muže o více než 1 milion korun. V tomto případě byl muž pravděpodobně oklamán deepfake videem, které se nezakládalo na pravdě a mělo nalákat co nejvíce důvěřivých lidí, kteří chtějí zhodnotit své peníze.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které hrozí dle trestního zákoníku až osm let za mřížemi.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty