Dělníci uvízli při práci v podzemním tubusu. Hasiči je zachraňovali několik hodin

Tomuhle se říká štěstí v neštěstí. Zrovna před pár dny spolu hasiči a vedení elektrárny Dlouhé Stráně řešili, jak postupovat v případě krizových událostí, které mohou v souvislosti s aktuální údržbou tohoto vodního díla nastat. Domluvené postupy si pak naostro prověřili v neděli 16. června, kdy v tubusu elektrárny zůstali uvězněni čtyři dělníci, se kterými se tam převrátil údržbářský vozík.

Práci hasičům komplikovaly nízké teploty i obtížná dostupnost místa zásahu – ke slovu tak přišla dlouhá lana a speciální lezecké techniky. Foto: hzs

„Krátce před devátou hodinou přijala linka tísňového volání 112 informaci o incidentu z objektu elektrárny Dlouhé Stráně. Při provádění nátěrů došlo k převrácení vozíku s dělníky v přivaděči elektrárny, odhadem zhruba 300 metrů od vstupu,“ uvedl Zdeněk Hošák, mluvčí hasičů. 

Záchrana po čtyřech hodinách

Do akce okamžitě vyrazilo několik záchranářských jednotek, sanitka i horská služba. Lidem uvězněným uvnitř tubusu hrozilo riziko také z výparů nátěrových látek, i proto záleželo na jejich co nejrychlejší záchraně. 

Práci hasičům komplikovaly nízké teploty i obtížná dostupnost místa zásahu – ke slovu tak přišla dlouhá lana a speciální lezecké techniky. Po třech hodinách usilovné práce se podařilo vyprostit první dva dělníky, o hodinu později se podařilo dostat do bezpečí i zbylé dva. Všichni čtyři uvěznění lidé byli nezranění.  

Dlouhé Stráně patří mezi unikátní technická díla i největší turistické atraktivity v Jeseníkách. Letos i v dalším období je čekají výrazné investice do vybavení. Nově si mohou zájemci prohlédnout elektrárnu i pomocí speciálních 3D brýlí, které dostanou v rámci objednané exkurze.

Zatím není přesně stanovena příčina, proč vůbec k uvěznění lidí uvnitř přivaděče vody došlo. Podle informací uvězněných dělníků i z vyjádření zasahujících hasičů při vizuální kontrole dopravníku došlo s největší pravděpodobností k technické závadě.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty