Po nočních bouřích se několik skupin vodáků vydalo na řeku. Zachraňovali je pak hasiči

Z rozbouřené Moravy hasiči zachránili v sobotu ráno deset vodáků, když se u Mladče převrátili s kánoemi při splouvání řeky. Po nočních bouřkách rozvodněný tok plný naplaveného dřeva působil problémy na několika místech. S pomocí člunu nejprve vytáhli rodinu, která z lodi přepadla do vody a v proudu se se dvěma dětmi držela stromů zasahujících do koryta.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči pomohli tonoucí rodině do člunu a poté je přepravili na břeh. Druhá hasičská posádka se člunem pak pomohla další skupině, která se rovněž převrhla do rozvodněné Moravy a nemohla se dostat bezpečně na břeh. „Postupně jsme je v řece vyhledali a pomohli jim do člunu a na břeh. Celkově jsme zachránili z rozbouřeného toku 10 lidí, z toho 5 dětí,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Lucie Balážová.


Všichni byli podchlazení, ale nezraněni. Hasiči jim poskytli tepelný komfort a dopravním automobilem je přepravili do Litovle. Profesionálním hasičům při zásahu pomohli dobrovolní kolegové z JSDH Loštice.

V sobotu dopoledne profesionálové zasahovali také u Leštiny, kde při splouvání Moravy přepadla žena z lodi do vody po nárazu do kmenu stromu. Na břeh ji vytáhli vodáci, kteří také přivolali záchranáře a hasiče. Po resuscitaci byla přepravena LZS do nemocnice.

„S ohledem na stav toku a množství naplavených kmenů jsme kontaktovali Povodí Moravy, pomocí těžké techniky byly stromy odstraněny. Po dobu zásahu naše jednotka varovala vodáky, aby řeku nesplouvali kvůli možnému nebezpečí,“ doplnila Lucie Balážová a přidala varování pro vodáky: „Důrazně doporučujeme vodákům, aby přizpůsobili své plány aktuálnímu stavu řeky a nepřeceňovali své schopnosti a zkušenosti!“





INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1