Žena kritizovala Vládu ČR na Facebooku. Dostala předvolání

Magistrát v Prostějově bude řešit kauzu, která v našem kraji nemá obdobu. Paní Marie Š. obržela předvolání k přestupkovému řízení a bude se zpovídat z toho, že kritizovala Vládu ČR. Podle dokumentu měla na sociální síti Facebook zveřejnit negativní obsah vůči Fialově kabinetu. Že nejde o fake news potvrdil primátor Prostějova František Jura, který k situaci vydal prohlášení.

Paní Marie Š. z Prostějova obdržela předvolání na úřad. Bude vysvětlovat své výroky na adresu české vlády. Foto: rej

"Pryč je doba, kdy voliči Fialovy vlády protestovali na Letné s vulgárními transparenty proti Babišově vládě nebo kdy zástupci Milionů chvilek instalovali šibenici a vězeňskou celu před soud, kde probíhalo líčení s tehdejším preiérem Andrejem Babišem. Dnes je demokracie zadupávána do země velmi těžkými botami. Totalita je zpátky," napsal na sociální síti v reakci na kauzu Petr Kopecký.

Jana Záleská mu oponuje: "Nemůže si každý psát, co se mu zlíbí, vulgárně nadávat představitelům ČR nebo šířit dezinformace. Je správné, že se takoví lidi řeší." 

Vláda Petra Fialy se snaží omezovat šíření dezinformací ve veřejném prostoru již od svého jmenování. Mimo jiné ze státního rozpočtu platí desítky milionů korun těm médiím, která s dezinformacemi bojují. Jaká média finanční podporu mají, Vláda ČR neuvádí.

Primátor: Se stíháním nesouhlasím

K případu předvolání kritičky vlády na přestupkové oddělení magistrátu vydal prohlášení František Jura, primátor Statutárního města Prostějov. 

"Jako občan České republiky s jakýmkoliv stíháním dotyčné paní zásadně nesouhlasím. Je to proti všem mým zásadám a životním postojům. Domnívám se, že každou českou vládu mají občané právo kritizovat bez obav z postihu, a to jak v trestním, tak i přestupkovém řízení. 

Jako primátor nemohu do daného případu jakkoliv zasáhnout, je to agenda, kterou přestupkové oddělení magistrátu vyřizuje pro stát, nikoliv pro město. Stát si v zákonech stanovil určitá pravidla a uložil úředníkům, aby podle nich postupovali. Je na zvážení, zda by se zákony v této věci neměly změnit. Nicméně jsem přesvědčen, že dotyčná paní se ničeho nedopustila a po projednání celé věci bude řízení zastaveno. Jedině takový výsledek budu považovat za vítězství zdravého rozumu," napsal primátor Jura.





INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj