Odporné dílo vandalů: poškozené náhrobky, anděl i památník obětem Velké války

AKTUALIZOVÁNO Velkou škodu po sobě zanechal vandal či parta vandalů, kteří někdy během listopadu posprejovali červenou barvou desítky objektů na hlavním hřbitově v Olomouci. Výtečníkovi nedělalo problém ani ničení památnáku padlým vojákům.

Foto: Policie ČR

Ve středu 17. listopadu 2021 policie oficiálně zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Dosud neznámý pachatel posprejoval červenou barvou někdy od začátku listopadu do současnosti na ústředním olomouckém hřbitově několik kamenných a dřevěných artefaktů. 

Jednalo se o náhrobní kameny, pomník obětem první světové války a dřevěnou sošku anděla. Způsobená škoda nebyla prozatím vyčíslena, podle stavu poškozených objektů ale bude nepochybně dost vysoká. Je s podivem, že v době Dušiček, kdy bývá na hřbitově velmi rušno, si takového řádění nikdo dříve nevšiml. S ohledem na to, že přímo na pomníku obětem války je nasprejované datum 17. 11., je dost pravděpodobné, že k tomuto činu došlo právě včera. Možná se najdou kamerové záznamy nebo svědci, kteří policii pomohou s pátráním po pachateli. 

Během čtvrtka 18. listopadu se policii přihlásili majitelé dalších poškozených náhrobků. "V tuto chvíli policisté evidují již přes čtyři desítky případů, které se týkají především poškozených hrobů, včetně dříve zmíněného pomníku obětem 1. světové války a sochy anděla," upřesnila ve čtvrtek v poledne Petra Vaňharová, policejní mluvčí. 

"Pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku trest odnětím svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," dodala pro upřesnění Petra Vaňharová.

Za nás dodáváme, že ideální by bylo, kdyby pachatel všechny poničené náhrobky a sochy na vlastní náklady a vlastními silami uvedl do původního stavu. 

Poničený dřevěný anděl. / Foto: Policie ČR




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty