Zabránili katastrofě! Kousek od nádraží hořela lokomotiva, za níž byly vagóny s benzínem

Dým, který se v pátek nad ránem valil od železniční trati nedaleko olomouckého hlavního nádraží, byl jen předzvěstí možné ohromné katastrofy. Na kolejišti poblíž hlavního nádraží hořela lokomotiva. Ta převážela náklad dvaadvaceti vagónů s benzínem!

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči naštěstí stihli vyřešit tuto vysoce rizikovou situaci dřív, než se oheň z lokomotivy rozšířil. "Čas je téměř vždy proti nám...Snažíme se jej porazit a vše vyřešit dřív, než vzniknou obrovské škody," napsala tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová. Tentokrát to vyšlo dobře.

Na požár lokomotivy, která za sebou táhla opravdu vysoce hořlavý náklad, použili hasiči 2C proudy a smáčedlo, aby zvýšili hasební účinek vody. Od nahlášení po lokalizaci uběhla zhruba půl hodina. Ještě před příjezdem jednotek na místo zásahu zajistili operační důstojníci vypnutí trakčního vedení a uzavření trati v obou směrech. Drážní hasiči jako pojistku proti úrazu elektrickým proudem provedli zajištění místa události pomocí zkratovacích tyčí. Následně si zásah převzali a rozebrali střechu lokomotivy, kterou požár poškodil také v celém interiéru.

"Díky včasnému zdolání požáru jsme zamezili jeho šíření na další části soupravy a uchránili jsme tak majetek v hodnotě 9 milionů korun. Škoda přesáhne podle předběžných odhadů 900 tisíc korun," doplnila Lucie Balážová.

Zraněn byl jeden člověk, který se nadýchal zplodin hoření. Hasiči mu poskytli neodkladnou první pomoc a podali kyslíkovou terapii, poté ho předali do péče záchranářům.

Profesionální hasiči při zásahu spolupracovali s kolegy ze Správy železnice a sboru dobrovolných hasičů Olomouc.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty