Operní vystoupení na dvorku, noční letiště, hřbitov i forty... V pátek vypukne osmá Muzejní noc!

Již osmý ročník Olomoucké muzejní noci se uskuteční v pátek. Přes čtyřicet muzeí, galerií, fortů a dalších lákavých míst otevře o pátečním večeru své brány, aby zájemcům nabídly netradiční prohlídky ve večerním čase. Letos je v programu několik opravdu zajímavých perliček.

Dosud téměř nikdo z Olomoučamů neviděl utajené prostory Kamenného Passingerova mlýna! | Foto: archiv

„Je to jedinečná příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. Před dvěma lety byla Olomoucká muzejní noc kvůli covidu zrušena, loni jsme ji kvůli stále trvajícím proticovidovým opatřením museli odsouvat na pozdější termín a nyní se konečně zase vrací v původní podobě. Olomoučané si muzejní noc velmi oblíbili a já jsem moc ráda, že se nám i letos podařilo společně s olomouckými institucemi připravit zajímavý a netradiční program,“ zve k večerním prohlídkám náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská.

Olomoucká muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí, který se koná v celé České republice. V Olomouci máme možnost navštívit muzea, galerie, knihovny a další atraktivní místa v neopakovatelné noční atmosféře od roku 2014. Kromě stálých a zpřístupněných muzeí, galerií, fortů či knihoven bývá velkým lákadlem také například Arcibiskupský palác nebo Palmový skleník ve Smetanových sadech. „Současně se snažíme doplnit program o zajímavé výstavy či instalace - loni to byl třeba Lunalón ve Smetanových sadech. Krásnou odezvu mívá i takzvaný Site Specific, tedy speciální instalace ve veřejném prostoru, většinou nasvícení památek či olomouckých parků,“ doplňuje vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Nabídka zajímavých míst, která si lze prohlédnout po setmění v rámci muzejní noci, se neustále rozšiřuje. „Vůbec poprvé budeme moci letos navštívit i třeba kryt civilní obrany v Bezručových sadech a tamní výstavu Paměť národa, Komunitní centrum pro válečné veterány, Přírodovědeckou fakultu UP na Šlechtitelů 27, Hřbitovy města Olomouce nebo zhlédnout zajímavé výstavy ve Studiu G21, Galerii PAF, Cafe Gallery JOLA či Za sklem,“ těší se na letošní novinky náměstkyně Záleská. Otevření letní sezony chystá na páteční večer Olodvorek na Dolním náměstí, a jeho součástí bude i operní zpěv a speciální nasvícení! Zajímavým cílem může být i letiště v Neředíně - expozice historie letiště či výstava historických leteckých snímků Olomouce můžete shlédnout až do 22 hodin! Úplnou peckou může být návštěva dosud veřejnosti absolutně neznámých prostor v Kamenném neboli Passingerově mlýně na rohu Lafayettovy ulice a třídy Svobody. 

Olomouckou muzejní noc zahájí v pátek v 18 hodin slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc ve Slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce.

Podrobný program Olomoucké muzejní noci najdete na https://olomouckamuzejninoc.cz/

Do muzejní noci se zapojí i expozice letiště




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty