Autor slunečních hodin a obnovitel erbů Radomír Surma otevírá premiérovou výstavu obrazů

Radomíra Surmu Olomoučané znají. Respektive určitě jeho dílo. Výsledky práce tohoto akademického restaurátora a malíře totiž vidí každý, kdo chodí do města. Sluneční hodiny na radnici, obnovená polychromie gotických a renesančních kamenných erbů tamtéž, gotické fresky v Ostružnické ulici nebo geniální freskový sál v Komeniu. Výtvarník Surma má ovšem i vlastní volnou tvorbu jako malíř. A tu teď bude vystavovat.

Repro: Radomír Surma (detail)

V galerii Hotelu Flora za účasti Unie výtvarných umělců Olomoucka začíná ve středu 15. června výstava volné tvorby Radomíra Surmy. Díla, tvořená pastelem a uhlem, zúročují Surmovu výbornou znalost postupů starých mistrů i vlastní skvělou kresebnou techniku. Absolvent Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě a Akademie výtvarných umění v Praze se umělecky celý život dotýká klasického umění velkých autorů minulosti. Pracuje s nimi v rámci své profese restaurátora a projevuje se to také v jeho vlastní tvorbě. 

S tou se nyní premiérově může seznámit i širší veřejnst. Malíř na dnes zahajované výstavě představí svou figurální tvorbu, jejíž inspirací jsou taneční a akrobatické kreace, mnohdy zachycuje velmi složité dynamické projevy pohybu. K jejich zachycení na plochu využívá pastelu a uhlu. Tyto prostředky podle vyjádření odborníků vedou k dílům na pomezí kresby a malby. 

„Surma se zabývá jak záznamem rytmu, tak i tanečních akcí a školeného tělesného pohybu… klade důraz na harmonické spojení barvy a tvaru, kterými demonstruje své reakce na ten který motiv. Rád a dobře využívá intenzivní barvy, mezi kterými vyniká královská modrá a tyrkysová,“ píše v úvodu k výstavě kurátorka Štěpánka Bieleszová. "Kresby pastelem a uhlem mu umožňuje jak výrazné kresebné vyjádření figury, tak malířské až plastické postižení barevných nuancí a objemu."   

Vernisáž výstavy se koná ve středu v 18 hodin v salonu Iris v přízemí hotelu Flora. Při vernisáži promluví Helena Peštuk Sedláčková. Obrazy zde můžete shlédnout kdykoliv v provozní době hotelu až do 30. července.

Autor považuje současnou malou výstavu za předpremiéru velké expozice, připravované na příští rok pro Galerii města Olomouce na Dolním náměstí.

Repro: Radomír Surma




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty