Hanáci získali na známém mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici prestižní ocenění!

Na 77. ročníku mezinárodního folklorního festivalu Strážnice reprezentovalo Hanou téměř 150 krojovaných členů hanáckých souborů a lidových muzik. Za objevné, nápadité a nesentimentální přiblížení regionu získali autoři pořadu Haná úrodná a neznámá Cenu ředitele Národního ústavu lidové kultury.

Foto: Hanácký folklorní spolek

"Do Strážnice jsme se pokusili vybrat nejzajímavější proměny lidové Hané napříč staletími. Divákům jsme tak nabídli pestrou přehlídku hanáckých krojů, tradičních tanců, písní i zvykosloví," popsal jeden ze spoluautorů pořadu Honza Žůrek z Hanáckého folklorního spolku. Publikum na festivalovém podiu zaujalo téměř 150 tanečníků a muzikantů z národopisných souborů Haná Velká Bystřice, Klas Kralice na Hané, Haná Přerov, Mánes Prostějov, Malá Olešnica Doloplazy, Rovina Olomouc nebo Záletníci Velká Bystřice.

Před očima stovek diváků díky nim ožily tajemné Lucky, báby kořenářky během svatojánské noci, pověst o králi Ječmínkovi, čisté dívčí královničky, svatební tanec “cófavá” nebo úryvek z hanácké barokní zpěvohry Jora a Manda. O scénář, dramaturgii, režii a hudební složku se postarala čtveřice autorů – Zuzana Blahunková, Milan Heřman, Robert Šolc a Honza Žůrek.

V programu letošního festivalu se s přednáškou o odlišnostech úvazů krojových šátků na Hané představila také Bronislava Millá, držitelka Ceny Olomouckého kraje za výjimečný počin roku 2021 v oblasti tradiční lidové kultury, ochrany a popularizace kulturních hodnot.

Členské soubory Hanáckého folklorního spolku hlavní program pro Strážnici připravovaly už v roce 2020, kdy ale byl festival vůbec poprvé ve své historii zrušen kvůli pandemickým opatřením. MFF Strážnice je jedním z největších a nejstarších folklorních festivalů v Evropě. Letos ho navštívilo přes 30 tisíc diváků. Pořadatelem festivalu je Národní ústav lidové kultury.

Reprízu úspěšného programu plánuje Hanácký folklorní spolek uvést v rámci putovního festivalu Setkání Hanáků, který se uskuteční 28. září 2022 v Náměšti na Hané.

Haná úrodná a neznámá

Účinkující:

  • FS Haná Velká Bystřice, vedoucí Robert Šolc
  • HSPT Klas Kralice na Hané, vedoucí Zbyněk Slezáček
  • NS Mánes Prostějov, vedoucí Kateřina Piňosová
  • FS Haná Přerov, vedoucí Tomáš Barbořík
  • HMS Rovina Olomouc, vedoucí Honza Žůrek
  • DNS Malá Olešnica Doloplazy, vedoucí Miroslav Bílek
  • Hanácký orchestr lidových nástrojů, primáši Ondřej Nakládal a Kristián Heřman


Scénář, dramaturgie a režie: Milan Heřman, Robert Šolc, Honza Žůrek

Choreografie: Tomáš Barbořík, František Bonus, Jiří Čada, Eva Flašarová, Jan Kadlec, Zdeňka Rotreklová, Robert Šolc, Vladimíra Šolcová

Hudební úpravy: Zuzana Blahunková, Jiří Čada, Jiří Procházka, Jan Rokyta, Jan Trojan, Kamil Valenta, Honza Žůrek

Hlasy průvodního slova: Pavel Hekela, Hana Blažková, Jiří Vrba

Produkce: Hana Pospíšilíková a Hanácký folklorní spolek

Vedení nácviku: Vendula Répalová, Robert Šolc, Vladimíra Šolcová, Eva Zehnalová

Technická supervize: Kamil Valenta




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty