Padesát utajených míst, třicet projektů, barevná fontána a Lunalón. Svátky města začínají!

Olomouc se po covidové pauze opět nadechuje a nádech to bude vskutku hluboký. O nadcházejícím víkendu nás čekají Svátky města, tentokrát však úplně jinak, než je známe z minulých let. K nim se navíc v pátek přidává i Olomoucká muzejní noc. Oslavy tradičně věnované patronce města sv. Pavlíně si letos vzalo na starost přes třicet olomouckých subjektů, které spojí síly a vytvoří po celém městě mnoho míst plných zábavy, kultury, hudby i sportu.

Lunalón patří k největším atrakcím letošních Svátků města Olomouce / Foto: Rej.cz

Netradičně se tentokrát ke Svátkům města připojí také Olomoucká muzejní noc, která v pátek večer otevře brány téměř padesátky míst, které běžně veřejnosti přístupné nebývají.

Olomoucká muzejní noc letos kvůli covidu mění termín a místo května se uskuteční 18. června společně se Svátky města. „Největším lákadlem bezesporu bude Lunalón, obří světelný model Měsíce ve Smetanových sadech. Na ten se já osobně neskutečně těším,“ zve k návštěvě světelné instalace s hudebním doprovodem náměstkyně primátora pro kulturu, cestovní ruch a sport Markéta Záleská.

Další body programu, které mají Olomoucká muzejní noc a Svátky města společné a které určitě stojí za zmínku, jsou například Oživ centrum II., druhý ročník festivalu ve Smetanových sadech, který nabídne mnoho sportovních i kreativních aktivit pro děti, přehlídku volnočasových kroužků a táborů a nebude chybět ani koutek se zvířátky nebo design market. Žádanou bude určitě také nová expozice o historii radniční věže, stejně jako samotný výstup na věž, která byla kvůli rekonstrukci dlouho veřejnosti nepřístupná.

Svátky města jsou každoročně věnované oslavám sv. Pavlíny, patronky města. Tradiční průvod ke cti sv. Pavlíny se sice tentokrát neuskuteční, o možnost spatřit její relikvie však zájemci nepřijdou. Ostatky budou vystaveny od pátku 18. června od 18 hodin v kostele sv. Mořice.

Letošní podoba Svátků města bude jiná. „Dřívější ročníky soustředily oslavy zejména na Horní náměstí, případně do Bezručových sadů. Tentokrát však budou moci lidé procházet městem a zastavit se na mnoha místech, podle toho, co je právě zaujme. K městu se připojilo přes třicet subjektů, které se společně s námi postarají o sobotní zábavu v rámci celého historického centra,“ vysvětluje primátor města Olomouce Mirek Žbánek. Dějištěm hlavních bodů programu letošních Svátků města se stanou nejen Horní a Dolní náměstí, ale také nádvoří univerzitní Zbrojnice nebo Smetanovy sady. „Program v parcích by si lidé určitě neměli nechat ujít. Kromě koncertů orchestru Moravského divadla v altánku si totiž budeme moci ve Smetanových sadech prohlédnout i již zmíněný desetimetrový Lunalón nebo třeba barevnou hrající fontánu. Bude to úchvatné,“ je přesvědčený vedoucí oddělení kultury Radim Schubert a dodává, že na sobotní program ve Smetanových sadech pak v neděli naváže zahájení pravidelných promenádních koncertů.

Na své si zejména během soboty přijdou všichni. Ať už jste milovníci historie, umění, hudby, knih, sportu či rukodělné zábavy, v bohatém programu si jistě najdete přesně to, co vás zajímá. Moravské divadlo se postará o hudební vystoupení v altánu ve Smetanových sadech (nebo Moravská filharmonie na ochozu radnice) i o historickou procházku městem vhodnou také pro děti nebo ukázku šermířské show. „Velice zajímavou akci se nám podařilo zorganizovat ve spolupráci s Univerzitou Palackého, Letním kinem a dalšími. Akce má název Z Letňáku na Zbrojnici a zpět a na trasu Letní kino – Pekární – 1. máje – Wurmova – Biskupské náměstí – Zbrojnice přinese koncerty i filmy pod širým nebem, swap a DIY stánky, výstavy i půjčovnu deskových her či sportovního vybavení. Nedaleko Zbrojnice pak mohou lidé navštívit také otevřené parkánové zahrady,“ říká Markéta Záleská.

A protože k Olomouci neodmyslitelně patří také Výstaviště Flora, i to se tentokrát do Svátků města zapojí. Kromě květinové výzdoby, která zkrášlí Horní náměstí, zve také na Vyznání růžím – víkend v olomouckém Rozáriu, během kterého si užijete nejen podívanou na krásné růže, ale také floristické show, přednášky a workshopy nebo koncerty.

Za zmínku jistě stojí také čtvrteční koncert na Korunní pevnůstce, kde v rámci Června na živo Divadla Tramtarie od 19 hodin vystoupí držitelka dvou cen Anděl Debbi.

Zkrátka, o Svátcích města by nikdo neměl přijít zkrátka! Přijďte se o tom sami přesvědčit. Podrobný program Olomoucké muzejní noci a Svátků města najdete na https://svatkymesta.olomouc.eu. Těšíme se na vás!




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty