Láska na první poslech. Olomoucký sbor zazářil v Německu, Andromeda zpívala v kostele i na zámku

Příznačný název – Ein Traum (Sen) – měla vzájemná výměna, kterou odstartovala spolupráce mezi olomouckým pěveckým sborem Andromeda a Oberstufenchor GSG z německého Zeitzu. Po roce příprav a práce na společném projektu se totiž plnily sny. Mnohé z dětí z obou sborů zažily podobnou sborovou výměnu poprvé.

Jedno z vystoupení olomouckého sboru Andromeda bylo i v zámeckém sále

Z návštěvy Olomouce si šedesátičlenný sbor OSC GSG odvážel nejen stříbrné pásmo ze Svátků písní, ale také spoustu zážitků a nových přátelství. „Z přípravy společného koncertování jsme samozřejmě navzájem věděli, jak naše sbory zpívají, ale když jsme se v Olomouci sešli poprvé u naší společné skladby „Před muzikú“, byla to láska na první poslech. Krom toho, byli jsme v Olomouci krátce a zábavná prohlídka města na nás zapůsobila spíše jako předkrm. Je jasné, že se musíme brzy vrátit. Olomouc jsme si moc užili a navíc tu už teď máme spoustu nových přátel,“ říká sbormistr OSC Till Malte Mossner.

V Olomouci si zpěváci z německého gymnázia užili nejen stříbrné soutěžní vystoupení, ale také společný festivalový koncert s Andromedou, návštěvu olomoucké radnice, kde je přivítal náměstek primátora města pro kulturu Viktor Tichák a kde si také mohli zazpívat v obřadní síni.

Týden po Svátcích písní pak zamířil olomoucký sbor právě do Zeitzu, kde sbory společně odzpívaly překrásný koncert v místním kostele a poté i v barokní koncertní síni zámku Eisenberg. „Německé publikum bylo naprosto neuvěřitelné. Takovou vstřícnost a nadšení určitě hodně našich dětí zažilo poprvé, byl to krásný zážitek. A když se zpěváci našeho partnerského sboru sami s nadšením zapojovali do našich choreografií, bylo to až dojemné. Během cesty vznikala spousta krásných spontánních věcí a já jsem vděčná, že jsme tu radost a sounáležitost mohli našim dělem ukázat a dopřát,“ hodnotí Hana Vyroubalová, sbormistryně Andromedy. „Vlastně stačilo na závěr vidět, jak se nová přátelství těžko loučí. Z Zeitzu jsme vezli domů autobus plný plačících, ale šťastných dětí a puberťáků se zážitky na celý život. A to stojí za veškeré úsilí,“ dodává. Díky pobytu v rodinách německých zpěváků totiž dostal zájezd pro všechny zúčastněné mnohem hlubší rozměr. „S lidmi z OSC si píšeme, že je nám po sobě smutno. Bylo to sice jen pár dní, ale myslím, že jsme opravdu našli další kamarády. Nemůžu se dočkat, až zase společně něco podnikneme,“ říká desetiletá Aneta, pro kterou byl zahraniční zájezd i pobyt v rodině první zkušeností a příležitostí, jak se osamostatnit a procvičit si angličtinu.

Ačkoli dojmy z červnového zájezdu ještě doznívají, už teď začínají Andromeda a OSC plánovat další projekty. „Vzájemné vztahy si musíme a chceme hýčkat, proto už teď hledáme další příležitosti, třeba společný festival nebo soutěž v Praze. A když jsme s OSC díky „Ein Traum“ tak pěkně začali, máme další sen…vyrazit společně za naším spřáteleným sborem do Mexika,“ těší se na příští společné projekty manažerka sboru Martina Luxová.

Česko-německá výměna se mohla uskutečnit nejen díky velkému nasazení organizačního týmu, ale zejména díky nemalé finanční podpoře z Česko-německého fondu budoucnosti, Deutsche Chorjugend a spolkové země Sasko-Anhaltsko. Na celoroční chod pěveckých sborů pod vedením Hany Vyroubalové přispívá také město Olomouc a Olomoucký kraj.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty